Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Fråga till justiteministern: Behövs regler för true crime-poddar?

Nyheter
Publicerad: 2019-11-29 14:09
ClasGöran Carlsson, och Englas mamma Carina Höglund Foto: Riksdagen och Claudio Bresciani / TT

Debatten om så kallade true crime-poddar har rasat de senaste veckorna, efter att anhöriga till brottsoffer upplevt att deras tragedier används till underhållning.
Nu har ClasGöran Carlsson (S) skickat en fråga till justitieminister Morgan Johansson.
Han frågar om det behövs ett tydligare regelverk kring användandet av rättegångsprotokoll och vittnesuppgifter i poddarna.
Och han får medhåll av Carina Höglund, mamma till mördade Engla.

Så kallade true crime-poddar, som handlar om verkliga rättsfall, har den senaste tiden väckt debatt. Många anhöriga till brottsoffer har i media uttryckt sin frustration, och sorg, över att poddarna om brotten mot deras älskade på ett detaljerat och ingående sätt beskrivs i underhållningssyfte. Flera av poddarna har också använt autentiskt rättegångsljud, både från förhör med misstänkta och med anhöriga – utan att de gett något medgivande.

”Hundratusentals lyssnare”

ClasGöran Carlsson skriver i sitt brev till Morgan Johansson: ”Varje månad lyssnar hundratusentals svenskar på historier om mord och brott. Det finns emellertid vissa problem kring detta. Brottsoffer och anhöriga tvingas i och med programmen återuppleva fruktansvärda händelser och förluster när rättegångsprotokoll och vittnesuppgifter genom offentlighetsprincipen blir allmän egendom.”

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Foto: Tove Eriksson / TT

Han skriver att de anhöriga ”inte vill att poddarna ges möjlighet att använda vittnesmål i kommersiella syften,” och att de efterfrågar en ansvarig utgivare att hålla ansvarig” samt att man det ska finnas någonstans att vända sig om ”man anser att man blivit illa behandlad och exploaterad.”

”Tydligare regelverk”

Frågan han ställer sig är: ”Hur ser ministern på möjligheten att utreda ett tydligare regelverk kring användandet av rättegångsprotokoll och vittnesuppgifter exempelvis i true crime-poddar?”

”Värsta mardrömmen”

Carina Höglund är mamma till Engla, som tio år gammal mördades 2008.
– Det som poddarna handlar om är ju den värsta mardrömmen en människa kan gå igenom, och att någon ska använda det för egen vinning känns fruktansvärt.

Hon säger att ”folk” brukar säga att de anhöriga ju inte behöver lyssna på poddarna om de inte vill.
– Men så enkelt är det ju inte. De som lyssnar pratar om det, det skrivs om det på sociala medier och så vidare. I många familjer till brottsoffer finns det barn som man vill skydda från hemska detaljer, men det går inte.

”Finns ingen granskning”

Hon säger att hon, och flera andra, tycker det är bra när ”deras fall” granskas och fallen får uppmärksamhet.
– Men det måste göras respektfullt, och inte i underhållningssyfte. Många säger att de granskar, men det gör de ju inte.

Carina Höglund säger att det inte bara är true crime-poddarna som går över gränsen. Många tv-produktioner är precis lika illa, menar hon.
– Det är till exempel experter som sitter och bara spekulerar i fruktansvärda detaljer om offren.
Hon vill, liksom ClasGöran Carlsson, ha en översyn av regelverket.

– Jag tycker man ska få använda domstolens material i syfte att granska fallen, det är självklart, men inte för att bara sprida det för egen vinnings skull.


Dela sidan:
Skriv ut: