Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Förundersökningen mot Julian Assange läggs ned

Nyheter
Publicerad: 2019-11-19 14:08
Julian Assange

Vice överåklagaren Eva-Marie Persson har valt att lägga ned förundersökningen mot Julian Assange. Det meddelade hon på en presskonferens efter lunch idag.
– Bevisläget har försvagats på ett sådant sätt att det inte längre finns skäl att fortsätta utredningen, säger vice överåklagare Eva-Marie Persson.

Ärendet har pågått sedan den 20 augusti 2010, men nu har alltså åklagaren valt att sätta punkt för ärendet en gång för alla.

Förundersökningen lades ned av den dåvarande förundersökningsledaren, Marianne Ny, redan 2017 innan den återupptogs i april i år.

Det var i samband med att Julian Assange greps i anslutning till Ecuadors ambassad som målsägandebiträdet begärde att förundersökningen skulle återupptas.

Hållit nya vittnesförhör

Enligt Eva-Marie Persson har man sedan april fokuserat på att uppdatera utredningen genom att inhämta komplettering av den skriftliga bevisningen och hållit kompletterande förhör med fem tidigare hörda vittnen.

Man har även hållit förhör med två nya vittnen, ett av dessa hölls i Danmark.

Enligt åklagaren har den muntliga bevisningen som lämnats av målsäganden försvagats, till följd av tiden som förlupit sedan den påstådda gärningen. Hon är dock noga med att poängtera att hon anser målsägandens berättelse vara trovärdig.

– Jag vill poängtera att målsäganden har lämnat en trovärdig och tillförlitlig berättelse. Hennes utsaga är klar, lång och detaljrik. Men sammantaget bedömer jag att bevisläget har försvagats på ett sådant sätt att det inte längre finns skäl att fortsätta utredningen, säger vice överåklagare Eva-Marie Persson.

Stödbevisningen, är dock enligt åklagaren, inte tillräcklig för att anse att gärningspåståendet kan styrkas.

Nya förhör skulle inte förändra bevisläget

Efter noggrant övervägande har åklagaren nu nått slutsatsen att ett nytt förhör med Julian Assange inte skulle förändra bevisläget på ett avgörande sätt.

Vid en samlad bedömning av vad som framkommit under förundersökningen har åklagaren därmed kommit fram till att bevisningen inte är tillräckligt stark för att väcka åtal.

Därför har hon idag fattat beslut om att lägga ned förundersökningen idag.


Dela sidan:
Skriv ut: