Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Fortsatt uppåt på bostadsmarknaden i januari

Nyheter
Publicerad: 2021-02-19 08:01
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT / Kod 30152 ** OUT DN och Dagens Industri (även arkiv) och Metro**

Prisindex för privatägda bostäder i Sverige, HOXSWE, steg med 2,8 procent i januari. Det är den största ökningen sedan januari 2020.

Prisindex för privatägda bostäder i Sverige, HOXSWE, steg med 2,8 procent i januari. Det är den största ökningen sedan januari 2020. Det är dock enligt förväntan, då ökningen mellan december och januari har varit årets största 12 av de senaste 15 åren. Det skriver Valueguard.

Bostadsrättsindex steg med 2,1 procent och villaindex steg med 3,2 procent.

Ökade i storstäderna

Såväl bostadsrätts- som villaindex ökade i alla tre storstäderna. I Stockholm var ökningen 2,6 procent för bostadsrätter och 1,6 procent för villor. I Göteborg ökade bostadsrättsindex med 0,6 procent och villaindex med 3,5 procent. I Malmö steg index med 1,5 procent för bostadsrätter och 2,7 procent för villor.

Valueguard skriver att januari är normalt sett en starkare månad än december på bostadsmarknaden. Justerat för säsongseffekter ökar HOXSWE med 0,6 procent i januari. Bostadsrättsindex för riket stiger med 0,9 och villaindex med 0,4 procent justerat för säsongseffekter.

Första halvan i februari

”Sedan förra våren har prisutvecklingen inte följt normalt säsongsmönster, sannolikt på grund av Coronapandemin, vilket gör att de säsongsjusterade siffrorna bör tolkas med försiktighet”, skriver Valueguard.

Valueguard har även undersökt prisutvecklingen på bostadsrätter under första halvan av februari i Stockholm och Göteborg. Det stiger med 1,1 procent i Stockholm och 1,2 procent i Göteborg jämfört med hela januari.


Dela sidan:
Skriv ut: