Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Fortsatt ökande villapriser, oförändrat för bostadsrätter

Nyheter
Publicerad: 2021-07-08 07:27

Under juni steg villapriserna i riket med i genomsnitt 2 procent. Bostadsrättspriserna förblev oförändrade jämfört med föregående månad. På årsbasis har villorna ökat med 20 procent. Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

Svensk Mäklarstatistik presenterar den senaste mätningen av villa- och bostadsrättspriser i Sverige. Under juni steg villapriserna i riket med i genomsnitt 2 procent. Bostadsrättspriserna förblev oförändrade jämfört med föregående månad. På årsbasis har villorna ökat med 20 procent, som i likhet med förra månaden är de högsta nivåerna vi uppmätt sedan mätningarna startade 2005. Motsvarande årssiffra för bostadsrätter är 13 procent.

Bostadsrätter

Under juni var bostadsrättspriserna oförändrade i Stockholmsområdet och i centrala Malmö medan de ökade med 1 procent i Göteborgsområdet och i Stormalmö. I Stockholms- och Göteborgsområdet varierar årstakten för bostadsrätter mellan +10 procent och +14 procent. I såväl Stormalmö som i centrala Malmö är nu årstakten uppe i +21 procent, vilket är ett rekord.

– Bland länen är det fyra som har en årstakt på +20 procent eller mer och i topp ligger Värmland på +26 procent, säger Hans Flink, Affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

Villapriser

Villapriserna fortsätter att stiga. I juni ökade priserna med 2 procent i Storgöteborg och i Stormalmö och 1 procent i Storstockholm. Årstakterna på priserna ligger på +20 procent eller mer, vilket är rekord.

– I topp ligger Storstockholm och Stormalmö med +24 procent medan Storgöteborg ligger på +20 procent. Samtliga 21 län har en årsutveckling som är tvåsiffrig och i topp ligger Jämtlands län på +29 procent, säger Hans Flink.  

– När vi nu summerar första halvåret 2021 kan vi konstatera att antalet sålda bostadsrätter och villor i riket nådde nya rekordantal och ökade med 20 procent respektive 8 procent jämfört med samma period förra året. Under samma jämförelseperioder ökade medelpriset på riksnivå med 330.000 kronor för bostadsrätter och 630.000 kronor för villor, avslutar Hans Flink.

Mäklarsamfundets kommentar

– Juni blev ännu en stark månad för villamarknaden medan bostadsrättspriserna stod stilla på riksnivå. En stor andel av Mäklarsamfundets medlemmar tror att vi står inför en lugnare marknadsutveckling de kommande månaderna. I vår senaste medlemsundersökning svarar 58 procent att priserna på villamarknaden blir oförändrade under juli till och med september. Motsvarande andel för bostadsrätter är 70 procent, säger Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet.


Dela sidan:
Skriv ut: