Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Förslaget: Utländska direktinversteringar ska granskas

Nyheter
Publicerad: 2023-03-17 07:48
Jutsitieminister Gunnar Strömmer (M). Foto: Maja Suslin / TT

Regeringen vill införa en ny lag som ger en myndighet möjlighet att granska utländska direktinvesteringar i svenska företag som bedriver skyddsvärd verksamhet.
– Den säkerhetspolitiska utvecklingen har visat på riskerna med att främmande makt kontrollerar kritisk infrastruktur och får inflytande inom försvars- och säkerhetsindustrin, säger Carl-Oscar Bohlin, minister för civilt försvar i ett uttalande.

Merparten av EU-länderna har infört ett liknande system och gjort det möjligt att stoppa utländska investeringar i inhemska bolag om de anses utgöra en säkerhetspolitisk risk.

Sverige har dock inget sådant granskningssystem i dagsläget – det vill regeringen nu ändra på.

– Majoriteten av de utländska investeringar som görs i svenska företag är värdefulla och oproblematiska, men vissa av dem är förenade med stora risker. Sådana investeringar måste kunna granskas och, om nödvändigt, stoppas, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i pressmeddelandet.

”Behöver göra vårt yttersta”

Enligt regeringens förslag ska en granskningsmyndighet ges möjligheten att granska utländska direktinversteringar i sve ska företag som bedriver skyddsvärd verksamhet.

Det kan exempelvis röra sig om samhällsviktig och säkerhetskänslig verksamhet.

– Den säkerhetspolitiska utvecklingen har visat på riskerna med att främmande makt kontrollerar kritisk infrastruktur och får inflytande inom försvars- och säkerhetsindustrin. Vi behöver göra vårt yttersta för att skydda Sverige och svenska företag från att kontrolleras av främmande makt, säger Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar i pressmeddelandet.


Dela sidan:
Skriv ut: