Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Förslaget: Dömda ska stå för större del av sin advokatnota

Nyheter
Publicerad: 2023-01-25 10:49
Foto: Claudio Bresciani / TT

Regeringen vill att reglerna om åter­betalnings­skyldighet i brott­mål ska skärpas.
Bland annat föreslås att den dömde ska kunna bli åter­betalnings­skyldig med ett belopp som är dubbelt så stort som vad han eller hon skulle ha fått betala i rätts­hjälps­avgift.
Det framgår av ett pressmeddelande.

Dagens Juridik har tidigare rapporterat om statens betydande utgifter för rättsliga biträden. Senast i en intervju med Justitiekanslern, som då uppgav att myndigheten fått ett budgettillskott i syfte att intensifiera granskningen av advokatnotorna.

Nu står det klart att regeringen går fram med ett förslag om skärpt återbetalningsskyldighet för den som döms för brott.

Vill se skärpta krav

Regeringens förslag innebär att den som döms för brott ska kunna bli återbetalningsskyldig med ett belopp som är upp till dubbelt så stort som vad denne skulle ha fått betala i rättshjälpsavgift.

Den dömde ska kunna bli åter­betalnings­skyldig med ett belopp som är dubbelt så stort som vad han eller hon skulle ha fått betala i rätts­hjälps­avgift. Enligt den nuvarande lagstiftningen kan den dömde bli återbetalningsskyldig med ett belopp som är lika stort som rättshjälpsavgiften.

Regeringen vill också införa ett krav på särskilda skäl för att återbetalningsbeloppet ska kunna begränsas samt den dömde, om dennes överklagande förfallet på grund av att denne inte dyker upp, ska bli skyldig att stå för hela advokatnotan – utan begränsning.


Dela sidan:
Skriv ut: