Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Förslag: Synnerliga skäl ska krävas för häktning i mer än sex månader

Nyheter
Publicerad: 2020-03-25 10:20
Foto: Claudio Bresciani / TT

Regeringen har lämnat en ny proposition innehållandes ett antal förslag som syftar till en effektivare hantering av häktningar.
Förslagen innebär bland annat att en misstänkt som utgångspunkt får vara häktad i längst sex månader fram till dess att åtal har väckts.

Sverige har länge kritiserats för långa sina långa häktningstider av bland annat FN. Nu har regeringen lämnat en ny proposition där man bland annat föreslår att det ska krävas synnerliga skäl för att någon ska vara häktad längre än sex månader innan åtal väcks. Man vill även se att åklagaren ska tvingas redovisa en tidsplan för förundersökningen

Ett särskilt skäl kan exempelvis vara att ett brott är svårutrett för att det utgör en del av organiserad eller gängrelaterad brottslighet.

Tydligare regler när det gäller unga häktade

Utöver tidsbegränsning föreslås i propositionen att misstänkta personer under 18 år som är intagna i häkte ska ha rätt till umgänge med personal, eller annan, i minst fyra timmar per dag. Den som inte har fyllt 18 år och som är gripen eller anhållen får hållas i förvar i polisarrest endast om det är absolut nödvändigt, och ska därför som utgångspunkt placeras på något annat ställe.

Regeringen vill även se att möjligheterna till att hålla en så kallad gemensam häktnings- och huvudförhandling utökas så att man på så sätt kan vinna tid.

Regeringens förhoppning är att de föreslagna lagändringarna ska träda i kraft efter sommaren.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.