Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Försäkringskassan missgynnade föräldraledig – döms

Nyheter
Publicerad: 2020-10-01 10:04
Foto Henrik Montgomery /TT

En man som var provanställd och föräldraledig hade rätt till förlängd provanställning oavsett om ledigheten innebar att arbetsgivaren inte hade tillräckligt underlag för att bedöma den anställdes prestationer.
Det konstaterar Arbetsdomstolen i en ny dom mot Försäkringskassan.

En man tillsvidareanställdes våren 2019 av Försäkringskassan, men en inledande sexmånaders provanställning.
I samband med att mannen påbörjade sin anställning meddelande han sin chaf att han skulle ta ut tio dagars föräldraledighet när han blev pappa.
Men i när barnet kom behövde mannen ta ut mer föräldraledighet – vilket innebar att han bortsett från ett par dagar i var borta hela sommaren.
I början av september meddelade Försäkringskassan att han inte fick jobba kvar efter provanställningen, med hänvisning till att det inte fanns tillräckligt underlag för att bedöma mannens prestationer.

Saknade rätt

Diskrimineringsombudsmannen har drivit målet i AD och AD konstaterar i domen att Försäkringskassan inte hade rätt att avsluta provanställningen eftersom det innebar att mannen missgynnades på grund av sin föräldraledighet.
De hänvisar till en dom från EU-domstolen och skriver att mannen i stället skulle ha fått sin provanställning förlängd för en tid som motsvarade den tid han varit föräldraledig.
Detta innebär att en arbetsgivare inte kan avbryta eller avsluta provanställningar med hänvisning till att arbetstagaren varit föräldraledig och därför inte har kunnat prövas.

– Rätten att inte missgynnas i samband med barnafödande och föräldraledighet är en viktig princip. Domen förstärker skyddet för föräldrar som är föräldralediga en längre tid under sin provanställning, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet.

Staten ska nu ersätta mannen 70 000 kronor i allmänt skadestånd och drygt 184 000 kronor för den ekonomiska skada han lidit till följd av uppsägningen.


Dela sidan:
Skriv ut: