Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Försäkringsbolaget: det finns en mängd öppna nattklubbar

Nyheter
Publicerad: 2020-10-07 09:01
Entrén till Sturecompagniet på Stureplan i centrala Stockholm. Foto: Gunnar Lundmark / SvD / SCANPIX

Gjensidige Forsikring anser inte att Sturecompagniet hade behövt stänga ned sin verksamhet i samband med pandemin. Försäkringsbolaget hänvisar till flera konkurrerande nattklubbar som hållit öppet samt till innovativa lösningar.

Striden mellan Gjensidige Forsikring och Sturecompagniet, där den senare kräver försäkringsersättning i samband med pandemin, intensifieras i Stockholms tingsrätt.

I slutet av augusti svarade Sturecompagniet på Gjensidige Forsikrings yttrande och justerade samtidigt sin talan. Nu är det Gjensidige Forsikrings tur i skriftväxlingen.

Ett myndighetsbeslut har inte meddelats

Återigen skriver försäkringsbolaget att ett ersättningskrav under försäkringen som Sturecompagniet har tecknat förutsätter ett myndighetsbeslut som styrker den tid som rörelsen inte kunnat drivas. Ett sådant beslut har inte meddelats upprepar försäkringsbolaget.

Vidare skriver försäkringsbolaget att enligt den Epedemibrottsförsäkring som nattklubben har tecknat ska Sturecompagniet kunna styrka att man har sökt ersättning av statsmedel.

”Sturecompagniet har inte styrkt att de i fastställd ordning sökt ersättning från statsmedel i samband med ersättningskrav”.

Sturecompagniet tog ett eget beslut

Liksom tidigare menar försäkringsbolaget att Sturecompagniet tagit ett eget beslut att stänga ned hela sin verksamhet. Föreskriften från Folkhälsomyndigheten har alltså inte tvingat Sturecompaniet att stänga ned verksamheten eller att inskränka den.

”De är Sturecompagniet som genom eget beslut stängt ned sin verksamhet på grund av att Stureconmpagniet anser att man inte jan bedriva nattklubbsverksamhet utan trängsel och barservering till stående gäster”.

Försäkringsbolaget förklarar att myndighetens föreskrifter inte utgör ett myndighetsingripande utan att dessa endast anger vissa säkerhetsföreskrifter för den som driver ett serveringsställe och ger allmänna råd för hur man ska undvika trängsel, såsom att möblera om, markera avstånd på golvet, begränsa antalet besökare och använda alternativa lösningar till köer. Gjensidige Forsikring menar att föreskrifterna inte innehåller några specialbestämmelser angående nattklubbsverksamhet och begränsar inte heller antalet personer som får vara i samma sällskap.

Flera nattklubbar har hållit öppet

Gjensidige Forsikring noterar att flera nattklubbar i Sverige har tillämpat säkerhetsföreskrifterna och håller öppet.

”Att Sturecompagniet hävdar att trängsel samt mat- och dryckservering till stående gäster är en nödvändig del av nattklubbsverksamhet, till skillnad från flera andra nattklubbar som bedriver sin verksamhet på annat sätt, utgör inte ett myndighetsingripande utan en subjektiv uppfattning på grundval av vilken Sturecompagniet tagit ett eget beslut att stänga ned verksamheten”, skriver Gjensidige Forsikring som upprepar att det väsentliga för försäkringsersättningen är att ett myndighetsingripande på försäkringsstället vidtagits.

Vidare skriver försäkringsbolaget att Sturecompaniets påstående att alla öppna dansgolv på nattklubbarna i Stockholm har varit stängda sedan 25 mars 2020 inte stämmer.

Ett rutnät på dansgolvet

”Ett dansgolv där trängsel förekommer är dock uppenbarligen inte en förutsättning för att bedriva nattklubbsverksamhet, vilket framgår av att det finns en mängd öppna nattklubbar”, skriver Gjensidige Forsikring och hänvisar till bland annat The Soap Bar, en nattklubb i Stockholm i närheten av Stureplan i Stockholm.

Försäkringsbolaget hänvisar även till en mäng andra populära nattklubbar i Stockholm som håller öppet men även till en nattklubb i Umeå som infört en corona-säker verksamhet genom att ruta in dansgolvet. Rutnätet ska hålla avstånd mellan de dansande gästerna. Samtidigt har nattklubben tagit bort stolar i lokalen för att göra det luftigare mellan nattklubbsgästerna.

Försäkringsbolaget bestrider att föreskrifterna har medfört inskränkningar i Sturecompagniets verksamhet.

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
yttrande-Gjensidige

Dela sidan:
Skriv ut: