Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Förhandlingar om arbetsrätten strandade i natt

Nyheter
Publicerad: 2020-10-01 07:57
Foto: TT

Las-förhandlingarna mellan LO, Svenskt Näringsliv och PTK, som organiserar tjänstemännen strandade i natt. 

Tidfristen för ett avtal om arbetsrätten mellan Svenskt Näringsliv, LO och PTK var satt till midnatt, natten mot torsdag. Men parterna har inte kunnat enas i förhandlingarna om LAS med mera. 

– Vi beklagar det. Det har funnits många konkreta förslag för en bättre fungerande arbetsmarknad uppe på förhandlingsbordet, säger Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl.

– Vi har gjort vårt yttersta för att hitta en balanserad uppgörelse som alla tre parter kunde bära hem. Tyvärr har vi inte lyckats. Förhandlingarna har varit konstruktiva trots många svåra frågor. Till slut tvingades vi tyvärr konstatera att vi inte hittade en uppgörelse som alla kunde acceptera, säger Mattias Dahl.

Politikerna tar över

Nu tar politikerna över ansvaret.

– Nu blir det istället lagstiftaren som måste ta ansvaret att förbättra regelverken på arbetsmarknaden så att det blir lättare både att anställa och att få ett jobb, säger Mattias Dahl.

PTK skriver i ett uttalande att förändringar genom kollektivavtal är det enda långsiktigt hållbara alternativet för att förbättra anställningstryggheten och flexibiliteten på alla delar av arbetsmarknaden. PTK anser att en överenskommelse mellan parterna om hur relationen mellan arbetstagare och arbetsgivare ska se ut i framtiden är nödvändig.

Förhandla ända in i kaklet

– Viljan att träffa ett avtal har varit mycket stark bland alla parter och stor kraft har lagts på att arbeta fram förslag som är bra för anställda, arbetsgivare och för samhället. En av våra föresatser var att förhandla ända in i kaklet. Det har vi gjort och det är vi stolta över, säger Martin Linder, PTK:s ordförande.

PTK anser av anställningstryggheten behöver utvecklas och att förändringar genom såväl lagar som kollektivavtal är den enda lösning som har förutsättningar att fungera på lång sikt.

– Vårt mål är att alltid stärka anställningstryggheten för våra medlemmar och samtidigt bidra till flexibilitet på arbetsmarknaden. De genomgripande förändringar på flera områden som är nödvändiga för att uppnå detta kräver att arbetsmarknadens parter håller i taktpinnen, säger Martin Linder.

Nuvarande regelverk fungerar väl

PTK menar också att nuvarande regelverk i grunden fungerar väl och står rustat för att bland annat hantera den period av omställning på arbetsmarknaden som Sverige står inför.

– Det är viktigt att påminna sig om vi redan i dag har kollektivavtal som fungerar bra. Det finns alltså ingen anledning att från politiskt håll snabbt och utan förankring med de organisationer som står närmast företagen och de anställda driva igenom stora förändringar som ändrar spelreglerna på arbetsmarknaden, säger Martin Linder. 


Dela sidan:
Skriv ut: