Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”För offren är det ingen tröst att åklagarna har för mycket att göra”

Nyheter
Publicerad: 2021-01-14 10:50
Foto: Drago Prvulovic

KRÖNIKA – av Ulrika Rogland, tidigare domare och åklagare som nu arbetar som advokat och målsägarbiträde med fokus på brott mot barn, relationsvåld, sexualbrott och hedersvåld.

De var oroliga och undrade vad som hände i förundersökningen. Oroliga för sin säkerhet. Utredaren hade först varit optimistisk men sen hände inget. Jag fick till slut tag i åklagaren. Det var fredag och när han svarade lät han väldigt trött och smått förvirrad. Han verkade inte alls vara så insatt i förundersökningen som han borde vara. Lovade titta på det och gick sen på sin julledighet, utan att ha fattat något beslut.

Om jag inte själv hade arbetat som åklagare i många år hade det varit lätt att tro att han var nonchalant och inte tillräckligt engagerad i sitt arbete. Men jag vet hur det är. När jag arbetade som åklagare hade jag mellan 50-80 ärenden på min tjänst, ärenden om våld i nära relation, sexuella övergrepp och brott mot barn. Om en förundersökning ska bli bra krävs det att åklagaren är aktiv och insatt i varje förundersökning. Det innebär kontakt med utredare, nya direktiv, läsa förhör, sitta med på förhör, ha möten med utredare. I den bästa av världar. I den verkliga världen hinner åklagare detta bara i ett fåtal av sina förundersökningar. De andra ligger i balans, i väntan. Ibland på åtal men ofta på att läggas ned. När någon ringde och frågade om ett ärende hände det alltför ofta att jag lät smått förvirrad.

Det är en omöjlig uppgift att hålla full koll på så många ärenden och man måste leta en del i minnet innan man minns. Så jag klandrar inte åklagaren men blir minst sagt förtvivlad över att situationen på Åklagarmyndigheten inte har blivit bättre. Den som är utsatt för brott behöver att förundersökningen handläggs skyndsamt och att tvångsmedel används. För dem är det ingen tröst att det beror på att åklagarna har för mycket att göra. Ingen tröst alls. När jag började på advokatbyrå sa en vän till mig, som är advokat sen många år att nu får du se hur mycket vi advokater sliter. Ja att vara advokat är krävande men det är inget mot hur krävande och slitsamt en åklagares arbete är.

Men hos polisen är det väl ändå bättre nu efter omorganisation och en ganska ny Rikspolischef. Så gärna jag skulle vilja säga att det är så men nej. Jag lämnade som åklagare mycket på grund av min arbetssituation men än mer på grund av polisernas situation. Förundersökningar bytte ofta utredare inte en gång utan många gånger, det var en dålig organisation och ohållbara strukturer. Det fungerade helt enkelt inte och det är inte bättre nu. Väldigt ofta hör jag utredare säga, detta är inte mitt ärende, jag ska bara ta det här förhöret. Att hålla förhör när man inte har ansvar för ärendet och dessutom har en hög arbetsbelastning innebär ofta att man är dåligt påläst och inte tillräckligt engagerad. Förhöret blir sällan bra. Vi advokater får lägga mycket tid på att jaga utredare för att se vad som händer i ärenden där det inte hänt något på månader. Nya utredare lägger mycket tid på att läsa in vad en annan utredare gjort innan ärendet än en gång bytt utredare. De som utsatts för brott väntar och väntar. Livet sätts på paus. De långa handläggningstiderna leder till att förundersökningarna alltför ofta läggs ner och allmänheten börjar med rätta undra om det verkligen är värt att anmäla.

Det är ett tungt arbete att företräda dem som utsatts för brott, särskilt med tanke på att det tar lång tid och att mycket läggs ner. Men det finns ljusglimtar som gör det värt. I mångas svåraste stunder får jag vara med vid deras sida som ett stöd och en guide. Det är en ära att få förtroendet och deras tacksamhet. Det är det allra finaste med att vara advokat.

Och plötsligt händer något som ger mig stort hopp. Migrationsöverdomstolen låter en 14 årig flicka stanna i Sverige med tillämpning av Barnkonventionen! Än är inte undrens tid förbi så håll ut!


Dela sidan:
Skriv ut:

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se