Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Flickvän hittade kroppsdel i frysen – blev åklagarens nyckel

Nyheter
Publicerad: 2019-11-18 08:43
Foto: Polisen

Tingsrätten dömer en 39-årig man till 14 års fängelse för mord. Domstolen anser att det är bevisat att 39-åringen slog ihjäl mannen med en hantel och sedan gjorde sig av med kroppen, efter att ha styckat den.
Mordet uppdagades sedan 39-åringens flickvän hittat en kroppsdel – närmare bestämt ett lårben – i hans frys.

En 39-årig man åtalades tillsammans med en 36-årig man vid Göteborgs tingsrätt för mord samt brott mot griftefrid.

Enligt åtalet hade de mördat en man som de träffat på ett substitutionsprogram för missbrukare. Denne anmäldes försvunnen i september 2016, och i augusti 2017 fick polisen ett anonymt tips om att han hade mördats i 39-åringens lägenhet.

Flickvännen hittade kroppsdel i frysen

Tipset kunde spåras till 39-åringens dåvarande flickvän. Hon hade varit hemma hos 39-åringen i september 2016 och skulle då hämta mat från frysen. 39-åringen vägrade först låta henne göra det, men efter ett gräl så öppnade han frysen och visade henne ett lårben. Han berättade i efterhand att mannen hade kommit dit för att röka heroin, och 39-åringen slog ihjäl honom ”för att han var polisinformatör”.

Enligt flickvännen hade 39-åringen uppgett att han slog mannen i huvudet fem gånger med en hantel. Därefter styckade han kroppen och brände upp delarna. Hon uppgav att hon mådde dåligt av det 39-åringen berättade och därför tipsade polisen.

39-åringen förnekade brott. Han uppgav att han hade lärt känna den försvunne mannen år 2014, då han sålde narkotika till honom. 39-åringen hävdade dock att mannen aldrig hade varit hemma hos honom.

”Helt klarlagt” att hans liv tagits i lägenheten

39-åringens lägenhet hade sökts igenom med en likhund, som hade markerat för avliden peson i vardagsrummet. Undersökningar visade även på blodstänk på väggarna, liksom på ett skåp som funnits i lägenheten den aktuella tidpunkten.

Det förekom även besudlingar på hantlar som beslagtagits hos 39-åringen. Analys av vissa besudlingar hade påvisat DNA som enligt tingsrätten ”extremt starkt” talade för att blodet kom från den försvunne mannen.

Tingsrätten konstaterar att den tekniska utredningen visar att den försvunne mannen har utsatts för kraftigt våld i 39-åringens lägenhet. Domstolen påpekade även att det inte har framkommit att någon annan person skulle ha avlidit i lägenheten. Fynden var dessutom förenliga med uppgifterna från 39-åringens dåvarande flickvän.

Eftersom det enligt tingsrätten inte fanns något som tyder på att den försvunne mannen skulle ha hållit sig undan sedan han anmäldes försvunnen ansåg domstolen det ”helt klarlagt” att han har bragts om livet 39-åringens lägenhet.

36-åringen friades helt

Flera andra vittnen, utöver den dåvarande flickvännen, hade uppgett att 39-åringen berättat om att han hade styckat en person. Bland annat uppgav ett vittne att han hade träffat en påverkad person som ville ha ett vapen för att skydda sig och frågade hur man skulle göra ”för att bli av med en kropp”.

Tingsrätten konstaterade vidare att 39-åringen kan knytas till platsen för gärningen på dagen då mannen anmäldes försvunnen. Bland annat har 39-åringen strax efter händelsen köpt två flaskor klorin. 39-åringen uppgav att han ibland behövde klorin för att ”tvätta vita t-shirts” och i sitt arbete som personlig assistent till sin syster.

Tingsrätten anser dock att inköpet är ”besvärande” för 39-åringen, med tanke på att det kan ha använts för att rengöra lägenheten från blodspår. Tingsrätten slog därför fast att 39-åringen skulle dömas för mord.

Däremot menade tingsrätten att det inte fanns stöd för att 36-åringen – som också åtalats för mord – befunnit sig i 39-åringens lägenhet vid tillfället, eller på något sätt lotsat den mördade mannen dit med insikt om att han skulle dödas där. 36-åringen frikändes därför helt.

14-års fängelse för 39-åringen

Tingsrätten frikänner även 39-åringen från åtalet för brott mot griftefriden, eftersom själva flytten av kroppen i anslutning till ett mord får anses vara en del av mordet. Därför ska det enligt domstolen inte föranleda ett särskilt straff.

Gällande påföljden konstaterar tingsrätten att det inte har framkommit några speciella försvårande eller förmildrande omständigheter, samt att ”motiv för brottet och de närmare omständigheterna kring brottet är oklart”. Tingsrätten dömer därför 39-åringen till 14 års fängelse.

39-åringen åläggs även att betala 400 000 kronor i skadestånd till den avlidne mannens dotter, samt 60 000 kronor vardera till mannens övriga familjemedlemmar. (Blendow Lexnova)


Dela sidan:
Skriv ut:

Stefan Lundkvist
red@dagensjuridik.se