Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Fler samtal än någonsin till Bris under jullovet

Nyheter
Publicerad: 2021-01-14 09:58
Foto Jonas Ekströmer / TT /

Barnens rätt i samhället, tog under jullovet mot närmare 1500 samtal – det är mer än 40 procent fler än förra jullovet.
Samtalen om fysiskt och psykiskt våld har varit betydligt fler under jullovet 2020 jämfört med 2019, skriver Bris i ett pressmeddelande.

Under 20/21 hade Bris kuratorer sammanlagt 1438 samtal med barn – en ökning med 40 procent jämfört med samma period föregående år.
De flesta samtalen handlar om ”familjen, om känslor av nedstämdhet och ångest, om att inte kunna träffa vänner och om funderingar och känslor kopplade till hur ens skolgång kommer att se ut efter lovet,” skriver Bris.

Framtidsångest

Flera samtal handlar om ångest kring corona, om klimatförändringar och om en mörk framtid.

– Behovet av stöd är stort bland barn i Sverige just nu. Därför fortsätter Bris att utveckla verksamheten och tillgängligheten för att varje barn i behov av professionellt stöd, råd och hjälp ska kunna få det snabbt och enkelt, säger Magnus Jägerskog, Bris generalsekreterare.  

Barn som befunnit sig i utsatta situationer i hemmet har under jullovet haft det extra svårt.
I samtalen med Bris har barnen berättat om vuxnas missbruk, om fylla och slagsmål och om att behöva rymma hemifrån för att undvika bråk och utsatthet. Samtalen om fysiskt och psykiskt våld har varit betydligt fler under jullovet 2020 jämfört med 2019.

Annorlunda jul

Redan tidigt i december kom samtal från barn som var oroliga för hur restriktionerna skulle påverka julen i år. Om saknad efter släktningar, om oro inför julfirandet hemma och besvikelse över hur annorlunda julen och lovet skulle bli.

– Pandemin påverkar barns sociala relationer och givetvis uppstår det hos många barn ett behov av att prata om hur det blir och hur det känns. Det blir också viktigt att få bli tryggad och känna hopp om att livet inte alltid kommer att vara så här, säger Magnus Jägerskog.

Om Bris:

Bris kuratorer finns tillgängliga för barn upp till 18 år varje dag kl. 9–12 och 14–21 på telefon 116 111 och via chatt eller mail på bris.se. Det är gratis och syns inte på telefonräkningen.
Bris kuratorer lyssnar, stöttar och stärker barn i att hantera sin situation. Tillsammans med barnet hittar Bris strategier för att barnet ska kunna må bättre, och kuratorerna motiverar och hjälper barnet att ta vidare hjälp om hen är otrygg i sitt hem.


Dela sidan:
Skriv ut: