Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Fler än någonsin söker skuldsanering

Nyheter
Publicerad: 2019-08-27 07:17
Foto: Jessica Gow / TT /

Rekordmånga personer har ansökt om skuldsanering under januar till juni i år, enligt siffror från Kronofogdemyndigheten.
– Det är bra att fler nu tar steget att ansöka, många människor har levt i ekonomisk utsatthet i åratal, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden.

I november 2016 ändras lagen om skuldsanering, och sedan dess har antalet personer som ansöker om skuldsanering ökat markant.
Under första halvåret 2019 var det rekordmånga ansökningar som kom in till Kronofogden. Närmare 10 900 personer hade fram till den sista juni ansökt om skuldsanering. Det motsvarar en ökning med cirka 15 procent jämfört med första halvåret i fjol, och en ökning med knappt 4 procent jämfört med förra rekordåret 2017.
De enda länen där antalet ansökningar inte ökat är Kalmar, Norrbotten, Jämtland och Värmland.

Stora livsförändringar

Enligt Kronofogden är det ofta är det stora livsförändringar som leder till ekonomiska problem, exempelvis en skilsmässa, arbetslöshet eller sjukdom. Men de senaste åren har även skulder kopplade till spel synts allt oftare i ansökningarna.

”Skuld och skam gör att många väntar för länge innan de ber om hjälp,” skriver Kronofogdemyndogheten i ett pressmeddelande.

– En stor andel av de människor vi möter lever med mycket små marginaler. Vissa har tappat livsgnistan, andra skäms över sin situation. För dessa personer kan en skuldsanering vara en livsavgörande vändning; en chans att återvända till ett liv där ekonomin inte alltid spelar huvudrollen, säger Per-Olof Lindh.

Vill ha budgettillskott

Sedan lagändringen 2016 har antalet ansökningar mer än fördubblats, vilket ledde till långa väntetider.
”För att kunna hålla väntetiderna på acceptabla nivåer även i fortsättningen vill Kronofogden därför att budgettillskottet på 30 miljoner kronor om året permanentas.”


Dela sidan:
Skriv ut: