Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Finansman och rådgivare åtalas för insiderbrott

Nyheter
Publicerad: 2021-03-25 09:14
Genrebild. Stressad affärsman med portfölj. Foto Hasse Holmberg / SCANPIX

En finansman som även agerar rådgivare har sålt aktier för sin brors räkning i Spotlightföretaget Josab Water Solutions dagen innan bolaget offentliggör dels tråkiga nyheter dels en nyemission. Mannen som finns med på insiderförteckningen åtalas nu för insiderbrott.

Sent på kvällen den 3 juni 2020 offentliggör Josab Water Solutions att ett investeringsavtal med Josabs kinesiska partners förfallit. För att ändå få in pengarna som bolaget skulle fått från de kinesiska investerarna har bolaget kontaktat en rad svenska investerare. Strax efter första pressmeddelandet samma kväll meddelar Josab även att man genomför en riktad emission om 8 miljoner aktier till en grupp investerare, samt att priset på de nyemitterade aktierna är 2 kronor per aktie. 

Nyheten tas emot negativt av marknaden och aktien stänger den 4 juni 2020 ned 13,5 procent efter att som mest handlats ned knappt 27 procent under dagen. 

Sålt aktier för sin brors räkning

Dagen innan nyemissionen, den 2 juni 2020, ska finansmannen, enligt Ekobrottsmyndighetens åklagare Pontus Hamilton, ha sålt aktier i Josab Water Solutions den 2 juni 2020 för sin brors räkning, trots att han har haft insiderinformation om kommande riktade nyemission i bolaget som offentliggjordes dagen efteråt, den 3 juni 2020. 

Försäljningen uppgick till en halv miljon aktier med en limit om 2,50 kronor per aktie. Hälften av ordern avslutades på kurser mellan 2,63 och 2,80 kronor. Försäljningarna stack ut i handeln inför nyheten och utgjorde drygt 18 procent av total omsättning i aktien under dagen.

Enligt Pareto Securities anmälan till Finansinspektionen ska orderläggningen betraktas som aggressiv så säljordern är limiterad till 2,50 kronor medan aktien stängde på 3 kronor den 1 juni 2020.

Förnekar brott

Finansmannen, som anlitat Tomas Nilsson, från Sju advokater, som privat försvarare, förnekar brott. Han uppger att han aldrig lägger order för sin brors bolag utan att han endast kan ge råd om detta och att det är bolagets finanschef/förvaltare som kan göra detta.

Under ett förhör får finansmannen uppgifter om att han blivit uppförd i loggboken hos Josab inför den kommande riktade emissionen. Han uppger att han inte kände till detta och har heller inte bekräftat att han blivit uppförd i en loggbok beträffande emissionen. Han uppger under förhöret att om han känt till att han blivit uppförd i loggboken så hade han inte gett de aktuella råden om försäljning av Josab-aktier.

Under ett tredje förhör upprepar finansmannen att han inte kan lägga order åt det aktuella bolaget men kan däremot initiera en order som finanschefen/förvaltningschefen godkänner.

Han förtydligar och säger att det han har gjort den 2 juni är att han ringt upp Pareto och bett dem sälja 500 000 aktier till en limit om 2,50 kronor men han har även sagt att för att ordern ska gå igenom måste Pareto ringa finanschefen/förvaltningschefen för att denne skall bekräfta ordern eftersom denne har den fullmakten att lägga ordern. 

Är med i minst 30 garanti och 30 riktade emissioner per år

När mannen under förhör tillfrågas om han har något minne av att han har skrivit under teckningssedeln så kommer han inte ihåg att han har gjort detta. Han säger att han är med i minst 30 garanti och 30 riktade emissioner per år och har då svårt att minnas denna i detalj.

Åklagaren har åberopat förhör med finansmannen som muntlig bevisning men även tre vittnesförhör. Två av förhören görs med företrädare från Josab Water Solutions som ska höras angående omständigheterna kring bolagets nyemission samt att de ska vittna om att finansmannen ska ha haft insiderinformation på morgonen den 2 juni 2020.

Anmälan från Pareto Securities

Anmälan om misstänkt insiderbrott kom in till Finansinspektionen från Pareto Securities.

Bland åklagarens skriftliga bevisning finns även ett rådgivningsavtal mellan finansmannens bolag och broderns bolag som sålde aktierna i Josab Water Solutions. Finansmannens bolag har i uppdrag mot en kvartalsavgift om 600 000 kronor att komma med investeringsförslag till bolaget.

Bland den skriftliga bevisningen finns även ett mejl från den 1 maj 2020 som rör ifyllande av teckningssedel för deltagande i nyemissionen samt en insiderförteckning från samma datum där finansmannens namn finns med.


Dela sidan:
Skriv ut: