Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Finansinspektionen varnar för investeringsbedrägerier

Nyheter
Publicerad: 2020-01-27 13:57
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Finansinspektionen varnar för bolag som erbjuder finansiella produkter till kunder som övertalats att låta någon annan fjärransluta till sin dator.

Finansinspektionen har under veckan vid två tillfällen varnat för bolag som erbjuder finansiella produkter till svenska konsumenter utan att ha erforderliga tillstånd.

Falska annonser i sociala medier

FI skriver att falska annonser i sociala medier som lockar med lönsamma investeringar fortsätter.

”Den som skriver in sina kontaktuppgifter blir normalt, inom kort, kontaktad med erbjudanden om investeringar i värdepapper, till exempel CFD-kontrakt (Contracts for difference) och löften om en god avkastning”, skriver FI.

I flera fall har personer som blivit drabbade berättat hur de även övertalats att tillåta fjärranslutning till datorn för att den som ringer ska få visa en presentation av företaget och möjliga handelsfunktioner. Ibland blir konsumenten sedan ombedd att logga in på sin internetbank och har därefter blivit av med sina pengar.

FI varnar: Tillåt inte fjärrstyrning av datorn

FI förklarar att det kan låta ofarligt när bedragaren förklarar att syftet endast är en presentation, men att tillåta fjärranslutning innebär att den som ansluter får kontroll över hela datorn inklusive allt som finns på internetbanken om man också loggar in där.


Dela sidan:
Skriv ut: