Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

FI varnar för bitcoinbedrägerier från Karibien som dominerar uppläggen

Nyheter
Publicerad: 2021-04-13 09:03
FI:s generaldirektör Erik Thedéen presenterar slutsatserna i den första stabilitetsrapporten under en pressträff hos Finansinspektionen. Foto: Anders Wiklund /

Finansinspektionen konstaterar att investeringsbedrägerierna fortsätter på obruten hög nivå. Det vanligaste är att bedragarna lockar med lönsamma investeringar kopplade till bitcoin.

Väldigt lönsamma investeringar och erbjudanden om att få tillbaka förlorade pengar från tidigare investeringsbedrägerier – det är de vanligaste lockbetena från investeringsbedragare just nu. Det mesta handlar också om bitcoin. Det visar Finansinspektionens, FI, genomgång av bedrägerier under årets första tre månader.

Investeringsbedrägerierna omsätter miljardbelopp. Varje år utsätts också tusentals svenska konsumenter, uppger FI som konstaterar att investeringsbedrägerierna under årets första kvartal fortsätter på obruten hög nivå.

Lockar med lönsamma investeringar kopplade till Bitcoin

Enligt FI är det vanligaste att bedragarna lockar med lönsamma investeringar kopplade till bitcoin. Antingen direkta investeringar i kryptovalutan eller någon typ av värdepapper baserade på bitcoin, som så kallade cfd, contracts for difference, som spekulerar i prisförändring på bitcoin.

– Bitcoin dominerar uppläggen just nu säger Lars Malmström, chef för konsumentavdelningen på FI. Bedragare fokuserar på det som ligger i tiden och är omskrivet. Därmed är bitcoin ett tacksamt lockbete just nu.

FI beskriver att bedragarna vanligen utger sig för att representera ett värdepappersbolag. Det finns oftast en prydlig och förtroendeingivande webbplats som de hänvisar till.

”Där får konsumenten ett konto där de kan köpa och sälja bitcoin eller värdepapper. Investeringen ser ut att växa och många uppmanas att gå in med mer pengar. Men i verkligheten är allt en lögn och alla pengar är borta direkt. Många annonserar också i sociala medier”, skriver FI.

Utger sig för att vara advokater

Fi varnar även för att det är vanligt att de som redan utsatts för ett bedrägeri kontaktas av personer som utger sig vara advokater eller företräda brottsutredande myndigheter i ett annat land.

”De erbjuder sig att hjälpa till att få tillbaka förlorade pengar mot en avgift på några procent. I verkligheten är detta bara en fortsättning på bedrägeriet och ett sätt att försöka lura av redan brottsutsatta konsumenter mer pengar”, skriver FI.

Vidare skriver FI att ”en obehaglig utveckling som FI noterat på senare tid är att konsumenter vid fler tillfällen berättar att bedragarna övergår till att bli hotfulla om konsumenten vill sluta satsa pengar”.

FI uppger även att många bedragare just nu uppger att de ringer från företag i Karibien, specifikt Marshallöarna samt S:t Vincent och Grenadierna. Många bedragare uppger också en adress i Sverige eller London för att verka förtroendeingivande.

Enligt FI är bedragarna är skickliga och uthålliga. De ger ett kunnigt intryck och är duktiga på att skapa förtroende.

– Bedragarna har oftast bra svar på alla frågor och låter förtroendeingivande. På nätet kan de ha byggt upp både internetbanker och börssajter som ser riktiga ut, men som i själva verket är en del i bedrägeriet. Det bästa rådet vi kan ge är därför att lägga på luren när någon ringer och erbjuder investeringar, säger Lars Malmström.

FI ger tips på sin hemsida om vad konsumenter ska tänka på för att se igenom ett bedrägeriförsök.


Dela sidan:
Skriv ut: