Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

FI öppnar en utredning mot EQT efter ändringar i lock up-avtal

Nyheter
Publicerad: 2021-09-24 10:22
Christian Sinding, vd för EQT. Foto: pressbild EQT

Finansinspektionen har beslutat att öppna en utredning mot EQT efter bolagets offentliggörande om förändringar i lock up-avtalet vilket ledde till att flera partners sålde aktier.

I början av september skickade EQT ut ett pressmeddelande om att bolaget ändrat i de inlåsningsavtal, så kallade lock up-avtal, som gällt för ett stort antal toppchefer sedan börsnoteringen i september 2019. Styrelsen tog beslutet den 31 augusti i år, vilket ledde till att cirka 60 partners sålde aktier för 23,3 miljarder kronor. Allmänheten fick information om styrelsebeslutet en vecka senare och då var chefernas aktier i praktiken redan sålda – ”försäljningen är redan fulltecknad”, stod det i pressmeddelandet. 

Granskning inleddes

Finansinspektionen meddelade en vecka efteråt att myndigheten inlett en granskning mot EQT för misstänkta överträdelser av marknadsmissbruksförordningen ”i samband med ett uppskjutet offentliggörande av insiderinformation”. Nu meddelar FI att myndigheten beslutat att öppna en utredning vilket innebär att FI:s hantering av ärendet därmed går in i en ny fas.

EQT har inlämnat svar

Detta sker efter att FI begärt den 14 september att EQT skulle inkomma med en förklaring av vilka omständigheter som legat till grund för ett uppskjutet offentliggörande av insiderinformation som bolaget anmälde till FI den 7 september, i samband med förändringar av bolagets inlåsningsavtal.

EQT har därefter lämnat ett svar till FI.

”Efter en inledande analys av bolagets svar har FI fattat beslut om att utreda om EQT överträtt artikel 17 och artikel 18 i Mar”, skriver FI i dag i ett pressmeddelande.

Efter beskedet från Finansinspektionen störtdyker aktien 5 procent på Stockholmsbörsen.


Dela sidan:
Skriv ut: