Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

FI: Motståndskraft behövs när riskerna i fastighetssektorn ökar

Nyheter
Publicerad: 2021-11-23 08:29
Erik Thedéen

Den ekonomiska återhämtningen har varit starkare än väntat i år, bland annat till följd av kraftfulla stödåtgärder under pandemin. Samtidigt byggs risker upp, skriver Finansinspektionen (FI) i årets andra stabilitetsrapport.

Generaldirektör Erik Thedéen och chefsekonom Henrik Braconier presenterar i dag årets andra stabilitetsrapport.

Skulderna har ökat betydligt

FI-direktörerna hänvisar till att den globala ekonomiska återhämtningen har varit starkare än väntat, bland annat till följd av kraftfulla stödåtgärder. Detsamma gäller för läget i svensk ekonomi. Stödåtgärderna har bidragit till att konkurser och kreditförluster begränsats. Samtidigt har åtgärderna spätt på det höga risktagandet och stigande tillgångs- och bostadspriser. Skulder för hushåll och kommersiella fastighetsföretag har ökat betydligt och i synnerhet fastighetsföretagen har blivit mer sårbara under pandemin.

Motståndskraft för att motverka nästa kris

− Det är hög tid att åter bygga motståndskraft så att vi kan motverka nästa kris. Risktagandet på finansmarknaden är fortsatt högt och vi ser att fastighetsföretagen har blivit mer sårbara. Det är därför dags att flytta fokus från stöd till riskhantering, säger generaldirektör Erik Thedéen.


Dela sidan:
Skriv ut: