Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

FI granskar fyra valutaväxlare

Nyheter
Publicerad: 2022-01-10 09:30
Erik Thedéen, generaldirektör Finansinspektionen (FI) Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT /

Finansinspektionen inleder en granskning av fyra företag som bedriver valutaväxling.

Finansinspektionen har valt att inleda en tematisk undersökning om hur fyra valutaväxlare följer penningtvättsregelverket. Det rör Euro World, Bergs Exchange & Travel, My Change Scandinavia och Safety Financial Services.

Attraktiva för kriminella aktörer

”Transaktioner som genomförs i kontanter innebär en minskad spårbarhet. Sedlar i högre valörer gör det också möjligt att flytta stora värdemängder anonymt. Detta sammantaget gör kontanter särskilt attraktiva för kriminella aktörer. Att kontanter används allt mindre i det svenska samhället riskerar att göra växling av svenska valörer till en verksamhet som är särskilt utsatt för penningtvätt”, skriver FI i ett pressmeddelande.

Granskar om företagen är tillräckligt rustade

I FI:s tematiska undersökning kommer myndigheten att undersöka hur företagen följer penningtvättsregelverkets krav när det gäller den allmänna riskbedömningen, riskbedömning av kunder, rutiner och riktlinjer för kundkännedom och åtgärder för kundkännedom.

− För företag vars verksamhet till stor del genomförs i kontanter blir det särskilt viktigt att ha koll på de risker som detta innebär. Därför inleder vi nu undersökningar för att kontrollera att dessa fyra företag är tillräckligt rustade för att hantera dessa risker, säger Petra Bonderud, biträdande avdelningschef med ansvar för penningtvättstillsynen.


Dela sidan:
Skriv ut: