Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

FI går till domstol med sanktionsavgift för ”enpetare”

Nyheter
Publicerad: 2020-09-11 08:47
Stockholms tingsrätt Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD/TT

Finansinspektionen vänder sig till Stockholms tingsrätt och yrkar att domstolen ska besluta att en 55-årig man ska betala en sanktionsavgift om 70 000 kronor för marknadsmissbruk.

Finansinspektionen gav 55-åringen en sanktionsavgift om 70 000 kronor för snart ett år sedan. Nu landar frågan om sanktionsavgift i Stockholms tingsrätt som ska avgöra om mannen har överträtt marknadsmissbruksförordningen.

Finansinspektionen skrev i sitt beslut att mannen har handlat aktier i bolaget Acosense den 6 april 2018.

Falska och vilseledande signaler

Mannen lade först en säljorder om 5 100 aktier och cirka 25 minuter därefter lagt en köporder på en enstaka aktie. Transaktionen genomfördes till priset 6,66 kronor, vilket medförde en kurshöjning på 49,66 procent jämfört med priset vid den senast genomförda transaktionen i aktien.

”Ditt köp om 1 aktie förväntar ha gett falska eller vilseledande signaler om tillgång, efterfrågan och pris på aktien”, har FI uppgett och menar att mannen inte påvisat att köpet utförts av legitima skäl.

Kan inte minnas vad som hänt

Innan beslutet har mannen skickat in ett svar till myndigheten där mannen har skrivit att han inte kan minnas vad som hänt den 6 april.

”Jag är ingen s.k. ”daytrader” och bokför inte mina transaktioner, så jag får stödja mig på bankutdragen. Det stämmer säkerligen att jag har haft en säljorder på 5 100 st Acosense men det är tyvärr inget jag kan få fram någon dokumentation på”, skriver han.

Han ser dock av bankutdragen att han sålt 595 aktier för 6,78 kronor och ”av någon anledning har köpt 1st (!) aktie för 6,66. Jag ser själv inte riktigt logiken i detta och medger att, precis som ni skriver, det saknas kommersiellt syfte i en sådan transaktion”.

Han poängterar dock att en affär på en enstaka aktie till priset om 6,66 kronor när marknadspriset var 6,78 inte kan vara ”speciellt kursdrivande”.

”Jag ber ärligt om ursäkt och håller med om att det ser vansinnigt ut att köpa 1st aktie och har egentligen inget vettigt svar på varför detta kan ha skett. Denna aktie har i vart fall inte hittills givit mig någon ekonomisk vinning”.

Av ringa art och ursäktlig

Efter beslutet skickar den 55-årige mannen ytterligare ett yttrande till FI. Han har börjat minnas vad som skett. Det handlade om en avvikelse i kurslimiten i Acosence som förekommit under en lång tid. I ett mejl till Nordea i april har han påtalat detta, alltså innan FI skickat sin underrättelse i maj. I mejlen påtalar han för Nordea att det föreligger felaktigheter i kurslimiten och att han ska göra ett testköp.

”FI borde av denna anledning se att denna överträdelse inte har pågått under en längre tid, utan är av ringa art och bör kunna ses som ursäktlig eftersom det framgår att det är fråga om en slarvig engångsföreteelse”, skriver mannen och vädjar att FI skulle kunna avstå i detta fall mot ett ingripande.

FI har dock alltså valt att ta upp ärendet inför domstol där Stockholms tingsrätt får avgöra om mannen ska betala sanktionsavgift eller ej.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.