Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

FI förväntar sig att banker och kreditmarknadsbolag stoppar utdelningar

Nyheter
Publicerad: 2020-03-24 08:12
Erik Thedéen

Finansinspektionen förväntar sig att banker och kreditmarknadsbolag drar tillbaka utdelningarna till aktieägare fram tills att den stora osäkerheten kring det ekonomiska läget har klarnat.

Finansinspektionen skriver att utsikterna för svensk ekonomi försämras nu i snabb takt och att det därför är viktigt att värna en stabil kreditförsörjning till hushåll och företag samt att upprätthålla en god motståndskraft i systemet.

Banker och kreditmarknadsbolag spelat en avgörande roll. Att det finns mycket kapital i bankerna och kreditmarknadsbolagen är centralt för att bevara deras motståndskraft och upprätthålla kreditförsörjningen.

Till det ekonomiska läget har klarnat

”Under rådande omständigheter förväntar sig FI därför att dessa företag avstår från att dela ut medel till aktieägare fram tills att den stora osäkerheten kring det ekonomiska läget har klarnat”, skriver FI.

FI meddelar att myndigheten i dagarna ska skicka brev till samtliga banker och kreditmarknadsbolag under FI:s tillsyn med uppmaningen att styrelserna omgående ändrar sina utdelningsförslag och att vårens bolagsstämmor beslutar att inte betala aktieutdelningar.

Syftet

”Syftet är att säkerställa att dessa företag har fortsatt god motståndskraft mot eventuella kreditförluster och kapacitet att upprätthålla kreditförsörjningen”, framgår det.

– Det är viktigt att bankerna nu agerar ansvarsfullt och stärker sin motståndskraft i det här kritiska läget, säger generaldirektör Erik Thedéen.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.