Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

FI: bankutdelning lämplig först när läget stabiliserats

Nyheter
Publicerad: 2020-11-11 07:28
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen. Foto: Henrik Montgomery / TT

FI upprepar budskapet till bankerna att inte göra några utdelningar under 2020. Utvecklingen från och med nu är avgörande om utdelningar bör ske under 2021, meddelar FI.

Det ekonomiska läget har förbättrats sedan i våras, även om risken för bakslag är långt ifrån borta. Den senaste tidens utveckling med kraftigt ökad smittspridning och nya restriktioner kan ha en negativ inverkan på efterfrågan och investeringsviljan och dämpa återhämtningen. Det innebär att osäkerheten om framtiden alltjämt är betydande. Det skriver FI i ett pressmeddelande på onsdagsmorgonen.

Bankerna visar god lönsamhet

Bankerna uppvisar fortsatt god lönsamhet och stark kapitalisering. Kreditkvaliteten i deras låneportföljer bedöms för närvarande vara tillfredsställande. Osäkerheten om hur bankerna kan komma att drabbas av coronakrisen förefaller vara mindre än tidigare, även om den långtifrån är över. 

− Om återhämtningen fortsätter in i 2021, osäkerheten inte ökar och bankerna fortsätter att uppvisa sund kreditkvalitet är det rimligt att lönsamma banker kan ge viss utdelning. Men jag vill verkligen betona att det förutsätter att läget och framtidsutsikterna har stabiliserats, att bankernas motståndskraft mot ogynnsamma ekonomiska utfall hålls uppe och att kreditförsörjningen fungerar. Bankerna har hittills varit en del av lösningen i krisen och det är viktigt att det så förblir, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen. 

Utdelningar under 2021

Vad gäller FI:s syn på utdelningar under nästa år kommer utvecklingen från och med nu att bli avgörande, uppger FI som meddelar att tillsynsmyndigheten kommer att analysera läget löpande och delta aktivt i den internationella tillsynsdiskussionen om vad som är lämpliga rekommendationer. 


Dela sidan:
Skriv ut: