Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Fem års fängelse för valprån präglat av ”synnerlig råhet”

Nyheter
Publicerad: 2019-06-25 14:55
OBS: genrebild. Foto: Carolyn Kaster/TT

Kristianstad tingsrätt har idag dömt en 27-årig man till fem års fängelse för grovt rån efter en uppmärksammad stöld av sex hundvalpar på en kennel i södra Sverige. En medåtalad frikänns helt från åtalet om grov stöld och tre personer fälls för häleri i samband med rånet.

Det var under en januarimorgon i år som kennelägaren överfölls av två maskerade personer när hon befann sig i sitt hundstall. De två personerna överrumplade henne och sprejade färg i hennes ansikte så att hon inte kunde se, varpå de gick till så pass våldsamt angrepp mot henne att hon senare förlorade medvetandet.

Vid en senare undersökning kunde konstateras att det våld kvinnan utsattes för ledde till flertalet frakturer på hennes revben och en fraktur i ena foten. Gärningsmännen tejpade sedan hennes ansikte med silvertejp, tejpade fast hennes händer och fötter och stal sedan sex hundvalpar innan de försvann iväg.

Två män åtalades för grovt rån

Två män, 27 och 34 år gamla, åtalades senare för grovt rån. Den 27-årige mannens sambo åtalades även för medhjälp till grovt rån. Den 27-årige mannens DNA hittades på ett buntband som låg på golvet i hundstallet och senare kunde även konstateras att han kört en viss sträcka med bilen. Enligt åtalet ska han innan tiden för rånet ha satt in en annons på Blocket gällande försäljning av hundvalpar för att efter rånet ha sålt ett antal valpar. Den medåtalade 34-årigen ska enligt åtalet ha åkt med 27-åringen till Kristianstad före rånet, och efter rånet ha sålt och förvarat hundvalpar. 

En man frias och en fälls för grovt rån

Kristianstad tingsrätt slår idag fast att den 27-årige mannen inte kunnat ge någon trovärdig förklaring till de omständigheter som talar för hans skuld i målet, varför det är ställt utom rimligt tvivel att han är en av rånarna. Eftersom rånet präglats av ”synnerlig råhet” beslutar tingsrätten att han ska dömas till fem års fängelse för grovt rån.

Vad gäller den 37-årige mannen konstaterar tingsrätten att utredningen visserligen talar starkt för att han varit inblandad i rånet. Det faktum att det inte finns något som knyter honom till platsen för rånet gör dock, enligt tingsrätten, att det inte kan anses ställt utom rimligt tvivel att han har varit en av de personer som utfört rånet. Enligt tingsrätten kan han ha hjälpt 27-åringen på något annat sätt, men eftersom detta inte omfattas av åtalet kan han inte dömas för detta. Han döms dock för ett antal andra brott som inte har med det aktuella rånet att göra.

Sambon döms för häleri

Enligt tingsrätten har åklagaren inte heller lyckats leda i bevis att den 27-årige mannens sambo gjort sig skyldig till medhjälp till grovt rån och hon frikänns därför från det åtalet. Däremot är det, enligt tingsrätten, bevisat att hon efter rånet hjälpt till med försäljningen av en stulen valp och leveranserna av två andra stulna valpar. Hon döms därför till villkorlig dom för häleri.

Även två andra kvinnor döms för häleri. Den ena för att ha tagit emot en valp som denne visste var stulen och den andra för att ha förvarat en valp i sin bostad.


Mitt DJ Premium
Få tillgång till bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för aktuella artiklar och reportage.

Dela sidan:
Skriv ut: