Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Fel att kameraövervaka brandmän i omklädningsrum

Nyheter
Publicerad: 2021-06-10 12:57
Foto: Pontus Lundahl / TT

Flera brandstationer i Östra Skaraborg hade övervakningskameror som bevakade personalen dygnet rutn.
Nu konstaterar Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, att dygnetruntbevakning av personalen är alltför långtgående.

Efter att IMY, tidigare Datainspektionen, fått uppgifter om att flera brandstationer i Östra Skaraborg hade bevakningskameror som filmade flera utrymmen, bland annat där brandmännen byter om vid utryckning, inledde de en tillsyn av kamerabevakningen.

Enligt den nu färdiga granskningen har kamerabevakningen på brandstationerna pågått i realtid – dygnet runt trots att Räddningstjänsten Östra Skaraborg uppgett att bevakningen endast behövdes då det sker ett larm till den aktuella brandstationen.

”Alltför långtgående”

– Då kamerabevakningen har omfattat anställda, som befinner sig i beroendeförhållande till sin arbetsgivare, är en dygnetruntbevakning alltför långtgående, i synnerhet när den uppges inte vara nödvändig. Dessutom har brandmännen filmats utan någon avgränsning när de byter om vid larm, säger Jenny Bård, jurist på IMY:s kameragrupp.

Visserligen, konstaterar IMY, har Räddningstjänsten tungt vägande skäl för kamerabevakning. Men den bör begränsas så att den endast är aktiverad vid larm och att delar av platsen för ombyte maskeras så att endast nödvändig information fångas i bild.

Räddningstjänsten Östra Skaraborg måste nu betala en administrativ sanktionsavgift på 350 000 kronor. Enligt IMY har kamerabevakningen upphört.


Dela sidan:
Skriv ut: