Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Mäklare redovisade aldrig spekulants intresse för säljaren

Fastighetsrätt
Publicerad: 2021-11-23 11:31
Gernebild. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT /

Provisionen bör sättas ned för en mäklare som inte redovisade en potentiell köpares intresse för en fastighet – och istället såg till att skriva kontrakt med en annan köpare.
Det anser Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd.

En säljare vände sig till Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd och hävdade att en mäklare inte hanterat budgivningen och spekulanterna på rätt sätt. Hon begärde därför skadestånd samt att provisionen skulle sättas ned till noll.

Enligt säljaren hade mäklaren hållit spekulanter borta från budgivningen och ”stressat henne till att skriva kontrakt snabbt under förespeglingen att det inte fanns några andra spekulanter som ville bjuda”.

En spekulant hade dock uppgett till mäklaren att han var intresserad av fastigheten i fråga samt att han skulle återkomma med besked om ett eventuellt bud. Mäklaren redovisade dock aldrig detta för säljaren och samma dag som spekulanten skulle återkomma med besked tog mäklaren bort fastigheten från Hemnet, detta eftersom en kontraktsskrivning med en annan spekulant var planerad till kvällen samma dag. Då skickades ett automatgenererat mejl ut från Hemnet om att fastigheten var såld.

Ingen skada bevisad

Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd skriver i sitt beslut att mäklaren, som yttrat sig i frågan, ”inte ens påstått, och än mindre bevisat”, att denna skulle ha redovisat spekulantens intresse samt att de övervägde att lägga ett bud.

Nämnden konstaterar att mäklarens agerande i denna del varit oaktsam och att provisionen därför bör sättas ned med 25 000 kronor. Reklamationsnämnden anser dock inte att någon skada är bevisad. Enligt nämnden är det nämligen klarlagt att spekulanten inte fått någon lånelöfte den dag då denne skulle återkomma med ett eventuellt bud, vilket gör det osannolikt att ett bud skulle kommit.

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
Beslut 51-21 anonym

Dela sidan:
Skriv ut: