Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Antalet ärenden i Mark- och miljööverdomstolen slår rekord

Fastighetsrätt
Publicerad: 2019-08-05 14:34
Foto: Henrik Montgomery / TT /

Antalet ärenden som går hela vägen till Mark- och miljööverdomstolen har ökat med 46 procent, de senaste tre åren, skriver Dagens Nyheter.
Förklaringen är bland annat att fler vill bygga strandnära.

– All time high, säger Anna Tiberg, hovrättsråd vid MÖD, som är den högsta rättsliga instansen för mål som gäller plan- och bygglagen, till DN.

Släpar efter

Byggmarknaden har, egentligen, svalnat, skriver DN, men dels släpar överklagandena några år, dels är en förklaring att utvecklingen i byggande ser olika ut i olika delar av landet.

– Även om vi ser en nedgång i till exempel Stockholm är det fortfarande ett högt byggtryck i många mellanstora städer och studentstäder, säger Lars Brask, jurist på Boverket till DN.

596 överklaganden

Under årets första sex månader fick MÖD in 595 överklaganden om bygglov, detaljplaner och andra PBL-ärenden. Motsvarande siffra förra året var 408.

Anna Tiberg menar att ”förtätningen av bostadsområden” är en förklaring till det ökade antalet ärenden.

– En exploatör kanske vill bygga flerfamiljshus bland villor. Ibland kan den göra det med stöd av en befintlig detaljplan, men ibland vill kommunen underlätta förtätning och då antar man en ny plan, säger hon till DN.

Strandnära sommarstugor

Något annat som bidrar till den ökade tillströmningen ärenden är personer som vill bygga strandnära fritidshus.

Inflödet ökar, men variationen geografiskt är stor. I exempelvis Nacka ökade antalet ärenden till mark- och miljödomstolen med 46% – vilket lett till längre handläggningstider.

– Målet är att vi ska klara 75 procent av de målen inom sex månader, men nu är handläggningstiden cirka åtta månader, säger Liselotte Rågmark, chefsrådman vid mark- och miljödomstolen i Nacka till DN.


Dela sidan:
Skriv ut: