Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

63-åring får flytta – efter dödshot och misshandelsförsök med käpp

Fastighetsrätt
Publicerad: 2020-09-29 12:59
Foto: Terje Pedersen / TT

En 63-årig kvinna måste flytta från sin lägenhet i Stockholm, bland annat för att ha hotat sina grannar och för att ha försökt misshandla en av dem med sin käpp. Kvinnan har också eldat i sin eldstad trots att förbud rådde, vilket lett en sådan stor rökutveckling att hela huset behövt utrymmas.

En hyresvärd i Stockholm yrkade vid Hyres- och arrendenämnden i Stockholm att en 63-årig kvinna skulle tvingas flytta från sin lägenhet.

Orsaken var att kvinnan, sedan i 2018, utsatt sina grannar för allvarliga störningarna. Bland annat ska hon ha dödshotat en av grannarnas barn och på Instagram ha anklagat samma granne för stöld, varvid hans namn och personnummer framgick. 63-åringen hade enligt hyresvärden också eldat i sin eldstad, trots att det rådde eldförbud, vilket lett till en sådan rökutveckling att hela huset fick utrymmas.

Hyresnämnden ansåg sammantaget att kvinnans åsidosatt sina förpliktelser som hyresgäst och beslutade att säga upp hyresavtalet.  

Mår bättre nu, enligt sin läkare

Enligt den granne som varit mest ansatt av 63-åringen är det enligt Svea hovrätt visat att kvinnan dessutom försökt misshandla mannen genom att hon gjort ett utfall mot honom med sin käpp på ett sådant sätt att han var tvungen att flytta åt sidan för att inte bli träffad. Detta har utgjort en störning i boendet, menar hovrätten.

Vid bedömningen av huruvida hyresavtalet med 63-åringen ska sägas upp noterar hovrätten att hon lider av psykisk ohälsa, och att hon hade ett skov i augusti 2019. Mycket talar enligt domstolen för att störningarna under augusti har samband med det skov hon då upplevde.

Kvinnans läkare har visserligen uppgett att hon mår bättre nu, vilket talar för att störningarna inte kommer att upprepas och att det därför vore oskäligt att låta hyresavtalet upphöra.

Allvarliga hot redan under 2018

Oavsett detta visar dock utredningen att kvinnan redan före augusti 2019 orsakat störningar, bland annat genom allvarliga hot i maj 2018. Hon har som nämnts också eldat i sin lägenhet, trots eldningsförbud. 

Vid en samlad bedömning är det därför inte oskäligt att hyresavtalet upphör, trots kvinnans mående. 63-åringen medges uppskov med att flytta till den 31 december 2020. (Blendow Lexnova)


Dela sidan:
Skriv ut:

Jonathan Schiess
red@dagensjuridik.se