Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Fastighetsbolag först ut med gröna aktier

Nyheter
Publicerad: 2020-05-13 08:07

Fastighetsbolaget K2A lanserar idag gröna aktier. Syftet är att transparent redovisa bolagets klimatpåverkan.

Intresset för gröna investeringar och gröna obligationer har under de senaste åren varit stort. Fastighetsbolaget K2A lanserar idag, vad det menar är, det första ramverket för gröna aktier i världen. Syftet är att transparent redovisa bolagets klimatpåverkan.

Forskningsinstitutet Cicero Shades of Green har analyserat av K2As hela verksamhet där både intäktsströmmar och investeringar klassificeras med en nyans av grönt (eller brunt) beroende på hur väl de är i linje med en koldioxidneutral framtid.

Djupare insyn i hållbargetsarbetet

I sin utvärdering tittar även Cicero på bolagets styrning och strategi kopplade till hållbarhet. Av pressmeddelandet framgår det att Cicero:s metodik ger investerare en djupare insyn i ett bolags hållbarhetsarbete samt en möjlighet att kunna granska och jämföra bolags hållbara prestationer.

– Genom att tillämpa Cicero:s Shades of Green metodik på intäktsströmmarna och investeringarna samt göra informationen tillgänglig för investerare och långivare tror vi att det kan hjälpa dem att fatta rätt investeringsbeslut och att leda dem mot de företag som tar sitt hållbarhetsarbete på största allvar, kommenterar Harald Francke Lund, CEO Cicero Shades of Green. 

Fastighetsbranschen står för en alldeles för stor del av utsläppen

Cicero har klassat cirka 78 procent av K2A:s intäktsströmmar och cirka 83 procent av bolagets investeringar som gröna i olika nyanser från ljus- till mörkgrönt.

– Sedan vi startade K2A har hållbarhet varit ett sätt att framtidssäkra vår affärsmodell och vi försöker hela tiden hitta nya och innovativa hållbarhetslösningar som tar hänsyn till bolagets klimatavtryck. Fastighetsbranschen står för en alldeles för stor del av utsläppen. Vi vill nu genom att märka K2A:s aktier som gröna visa att vi tar vårt ansvar och transparent visa vad vår verksamhet har för klimatpåverkan, kommenterar K2A:s VD Johan Knaust.

Swedbank är strukturell rådgivare

Utvärderingen gör det lättare för en investerare att kunna bedöma ett bolags framsteg kopplade till hållbarhet. 

– Vi är glada över att agera som strukturell rådgivare för K2A i denna fråga, en roll som är helt i linje med vår ambition att stödja företag som har åtagit sig att minska sitt koldioxidavtryck. Vi tror att K2A har alla förutsättningar för att vara relevanta för aktieinvesterare med fokus på miljön och minskade koldioxidutsläpp, säger Per-Åke Nyberg, Head of Investment Banking på Swedbank.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.