Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Fängelse för våldtäkt och sexofredande på nattklubb

Nyheter
Publicerad: 2019-08-13 07:48
Foto: TT

Hovrätten för Västra Sverige dömer en man för våldtäkt respektive sexuellt ofredande mot två kvinnor på en nattklubb i Göteborg.
Påföljden blir två år och sex månader och mannen ska dessutom betala skadestånd till kvinnorna om totalt 15 000 kronor.
På grund av sin flyktingstatus kan en utvisning av mannen dock inte bli aktuell.

Under valborgsnatten 2019 kallades polis till nattklubben Trädgårn i Göteborg efter att två kvinnor påstått att de utsatts för sexuella övergrepp av en man som också besökte klubben. Mannen omhändertogs enligt lagen om omhändertagande av berusade personer.

Våldtäkt på dansgolvet

Han åtalades vid Göteborgs tingsrätt där åklagaren yrkade att han skulle dömas för våldtäkt mot den ena kvinnan och sexuellt ofredande av den andra.

I fråga om våldtäktpåståendet gjorde åklagaren gällande att mannen skulle ha tagit tag i kvinnan, snurrat runt henne på dansgolvet och i samband med detta fört in minst ett finger i hennes underliv.

Det sexuella ofredandet mot den andra kvinnan bestod enligt gärningsbeskrivning i att mannen skulle ha tagit kvinnan på rumpan och brösten samt försökt att ta henne mellan benen.

”Aldrig sett dem”

Mannen bestred gärningarna och påstod att han aldrig sett kvinnorna förut. Enligt honom var det alltså fråga om en förväxling.

Tingsrätten konstaterade att kvinnorna och den vän som besökt klubben tillsammans med dem berättat samstämmigt om händelserna. Genom att berättelserna även vann stöd av uppgifter som lämnats av en klubbvärd och en ordningsvakt samt av viss teknisk bevisning ansåg tingsrätten sammantaget att det var bevisat att kvinnorna utsatts för våldtäkt respektive sexuellt ofredande av mannen.

Yrkade på utvisning

Påföljden bestämdes till fängelse i två år och sex månader. Mannen ålades även att betala skadestånd till kvinnorna om 8 000 respektive 7 000 kronor. Men hänsyn till att brottet inte ansågs synnerligen grovt kunde tingsrätten dock inte bifalla åklagarens yrkande om att mannen – som har flyktingstatus – skulle utvisas.

Mannen överklagade domen till Hovrätten för Västra Sverige och yrkade att åtalet skulle ogillas. Åklagaren överklagade anslutningsvis och yrkade att mannen skulle utvisas.

Inte allvarligt nog för utvisning

Liksom tingsrätten anser hovrätten att det genom den av åklagaren åberopade bevisningen är ställt utom rimligt tvivel att mannen gjort sig skyldig till våldtäkt och sexuellt ofredande på det sätt som åklagaren gjort gällande. Den nya bevisning mannen åberopat – vittnesförhör med släktningar som besökt klubben med honom, en kallelse till operation och journalanteckningar – ändrar inte bedömningen.

Vad gäller utvisningsfrågan anser hovrätten att det våldtäktsbrott som mannen döms för visserligen är allvarligt men att det inte är av sådan synnerligen grov karaktär som krävs för att få utvisa någon med flytktingstatus.

Tingsrättens dom fastställs därför i sin helhet.


Mitt DJ Premium
Få tillgång till bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för aktuella artiklar och reportage.

Dela sidan:
Skriv ut:

Ellen Bergqvist
red@dagensjuridik.se