Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Fängelse för man som lagrade hemliga uppgifter om Sveriges försvar

Nyheter
Publicerad: 2020-05-07 12:08

Helsingborgs tingsrätt dömer en 47-årig man till fängelse för grov obehörig befattning med hemliga uppgifter om Sveriges försvar.

Helsingborgs tingsrätt har i dag dömt en 47-årig man till åtta månaders fängelse för att ha hanterat hemliga uppgifter om Sveriges försvar. Detta framgår av ett pressmeddelande.

De hemliga uppgifterna fanns lagrade på mannens dator i hans bostad i november 2017. Tingsrätten har kommit fram till att det kan medföra en allvarlig skada för Sveriges säkerhet om andra länder får del av om uppgifterna.

Mannen borde ha insett

Domstolen anser att mannen måste ha insett att uppgifterna kunde vara hemliga och att det skulle innebära en kännbar skada för Sveriges säkerhet om andra länder fått tillgång till uppgifterna. Tingsrätten anser därför att han handlat med så kallat likgiltighetsuppsåt.

Brottet har bedömts som grovt eftersom de hemliga uppgifterna rört förhållanden av stor betydelse för Sveriges försvar.

Ovanligt brott

Eftersom brottet är ovanligt finns det lite praxis.

Brottets straffskala är fängelse i högst fyra år och brottet riktar sig mot Sveriges säkerhet.

”Tingsrätten anser att viss vägledning kan hämtas från praxis för brotten mot rättssamhället (mened och övergrepp i rättssak) eftersom syftet att skydda rättssamhället och syftet att skydda Sveriges säkerhet båda tar sikte på för samhället viktiga intressen. Mened och övergrepp i rättssak har samma straffskala som grov obehörig befattning med hemlig uppgift och bestraffas i de allra flesta fall med fängelse i stället för t.ex. villkorlig dom”, framgår det av pressmeddelandet.

– Tingsrätten anser att mannen har gjort sig skyldig till allvarlig brottslighet och dömer mannen till åtta månaders fängelse, säger lagmannen Ylva Norling Jönsson som varit ordförande i målet.

Rättegången, som hölls den 23 april 2020, har i princip skett helt inom stängda dörrar. Målet skyddas av stark försvarssekretess.

Rätten har varit enig i sitt avgörande.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.