Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Facket: Medlemmar inom domstolsväsendet har lägst ingångslöner

Nyheter
Publicerad: 2023-03-06 12:50
Genrebild. Foto: Claudio Bresciani / TT

De som arbetar inom domstolsväsendet har de lägsta ingångslönerna av fackförbundet Akavias medlemmar.
Det visar förbundets årliga löneenkät.
– Vissa verksamheter arbetar i en miljö där konkurrensen om kompetent arbetskraft är stor. Det driver i sin tur upp ingångslönerna. Sedan finns det andra områden med lägre ingångslöner dit många söker sig för att lära sig och sedan förhoppningsvis öka i lön på sikt. Revisionsbranschen och domstolsväsendet är två exempel, säger Akavias löneexpert Caroline Lindeberg i ett pressmeddelande.

46 000 ekonomer, jurister, samhällsvetare, personalvetare, it-akademiker och kommunikatörer har deltagit i fackförbundet Akavias senaste löneenkät.

Av den framgår att ingångslönerna skiljer sig stort mellan de olika branscherna inom vilka medlemmarna arbetar. I topp bland ingångslöner placerar sig offentliga verksamheter inom utbildning (35 400 kronor) och tjänsteföretag (35 000). Lägst ingångslöner noterar domstolsväsendet (29 100) och revision (30 400).

– Vissa verksamheter arbetar i en miljö där konkurrensen om kompetent arbetskraft är stor. Det driver i sin tur upp ingångslönerna. Sedan finns det andra områden med lägre ingångslöner dit många söker sig för att lära sig och sedan förhoppningsvis öka i lön på sikt. Revisionsbranschen och domstolsväsendet är två exempel, säger Akavias löneexpert Caroline Lindeberg i pressmeddelandet.

”Viktigt att hamna rätt från början”

Fackförbundet har satt upp egna rekommenderade ingångslöner för 2023. Högst rekommenderade sådan har it-akademiker (36 500) följt av ekonomer och jurister där båda har en rekommenderad ingångslön på 35 000 kronor.

– Ingångslönerna som vi rekommenderar ska ses som riktmärken och kan som sagt skilja sig åt beroende på bransch men även utifrån geografiskt läge, tidigare erfarenhet och yrkesroll. Det är mycket viktigt att man hamnar rätt från början då det kan vara svårt att ta igen senare, säger, säger Caroline Lindeberg i pressmeddelandet.


Dela sidan:
Skriv ut: