Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Få unga brottslingar döms till fotboja

Nyheter
Publicerad: 2022-01-03 09:04
Foto: Håkon Mosvold Larsen TT /

Påföljden med fotboja för unga brottslingar mellan 15 och 17 år har använts sparsamt under 2021 – trots ny lag i början av året, enligt SVT.

Vid årsskiftet 2021 trädde en ny lag i kraft som gör det möjligt att döma unga brottslingar mellan 15 och 17 år till fotboja. Men påföljden har använts sparsamt under det första året, enligt SVT.

60 domar har dömts ut

Endast drygt 60 domar har dömts ut där straffet bestämts till fotboja för den här åldersgruppen. Av dessa domar har en stor del överklagats och bara drygt hälften av påföljderna har verkstälts.

Kriminalvården hade räknat med betydligt fler.

– Vi hade tagit höjd för fler. Någonstans runt 250 hade vi räknat med, säger Maria Svantesson, nationell operativ samordnare för ungdomsövervakning vid Kriminalvården till SVT.

Tar tid att bilda praxis

Kammaråklagare Julia Rasmussen i Jönköping, som jobbar med ungdomsbrottslighet, tror att det finns flera anledningar till att det är så.

– Dels så är det en ny lagstiftning och det tar tid att bilda praxis. Dels krävs det relativt allvarlig brottslighet för att man ska kunna döma ut en ungdomsövervakning. Straffvärdet ska ligga någonstans mellan sex månader upp till ett år, säger hon till SVT.

Hon tror dock inte att den nya lagen är verkningslös utan anser att det är ett välkommet tillskott.


Dela sidan:
Skriv ut: