Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

EY: Coronapandemin gör att IPOs bromsat in första halvåret 2020

Nyheter
Publicerad: 2020-06-29 10:27
Stock market price display

Effekterna av covid-19 påverkar börsnoteringarna hittills i år, som minskade jämfört med samma period 2019. Totala antalet IPOs var 419 till ett värde av 69,5 miljarder US dollar, vilket är en minskning med 19 procent respektive 8 procent jämfört med samma period förra året.

Revisions- och rådgivningsföretaget EY kartlägger varje kvartal genomförda marknadsintroduktioner (IPOs) på reglerade marknader och handelsplattformar. Enligt Global IPO Trends: Q2 2020 fortsätter effekterna av covid-19 att påverka stort, därför minskar IPO-aktiviteten under första halvåret 2020. 

Totalt under Q2 minskade IPO-aktiviteten jämfört med andra kvartalet 2019 i alla regioner i antal IPOs och för Amerika samt EMEIA (Europa, Mellanöstern, Indien och Afrika) även i transaktionsintäkter.

Avtagande IPO-aktivitet

Den globala IPO-aktivitet avtog dramatiskt i april och maj, med en volymminskning på 48 procent, 97 IPOs, och en minskning av intäkterna med 67 procent, 13,2 miljarder US dollar, jämfört med april och maj 2019.

Det bidrog till en minskning totalt under första halvåret 2020 i aktiviteter regionalt jämfört med första halvåret 2019. 

Den totala volymen hittills i år, 419 IPOs, och transaktionsintäkterna, 69,5 miljarder US dollar, minskade med 19 procent respektive 8 procent jämfört med första halvåret 2019.

Teknik, industri och sjukvårdsektorerna dominerade

Trots ett sent uppsving av affärer i juni har de globala börsnoteringarna gått långsamt på både de amerikanska och EMEIA-börserna hittills i år, medan IPO-aktiviteterna i Asien och Stillahavsområdet ökade. Under första halvåret dominerade teknik-, industri- och sjukvårdssektorerna med 246 IPOs och transaktionsvärdet var 42,8 miljarder US dollar.

– Även om den globala IPO-aktiviteten minskade i april och maj 2020 på grund av en ekonomisk nedgång på de flesta marknader, började vi se en stark återhämtning i juni. Väl förberedda företag, i rätt sektorer och affärsmodeller, och som framgångsrikt kan anpassa sig under pandemin, kommer att hitta det rätta tillfället trots den turbulenta kapitalmarknaden vi förutspår under resten av 2020, säger Andreas Dalhäll, partner och IPO Leader på EY i Norden och Sverige.

Förväntan på noteringsklimatet

– Ett flertal processer sattes på abrupt halt under våren 2020 till följd av coronapandemin. I linje med den globala trenden så har vi dock sett ett antal bolag i Norden som har gynnats av såväl pandemins direkta effekter som den starka trend kring digitalisering och från-hemmet konsumtion som har accelererats de senaste månaderna, till exempel inom e-handel och tillverkande företag mot sjukvårdsindustrin. Därtill skönjer vi en viss generell positivism bland noteringskandidaterna även i andra sektorer, troligen drivet av den starka återhämtningen på världens börser, vilket har drivit igång börsförberedelserna. Börsen som plattform för god avkastning på kapital har visat sin styrka och de omfattande stimulansåtgärderna driver naturligtvis på investerarviljan. 2020 kommer naturligtvis att bli ett jämförelsevis svagt år utifrån ett noteringsperspektiv men mycket pekar på att vi kommer att se ett antal nyintroduktioner under tidigt 2021, säger Andreas Dalhäll.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.