Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Exklusiv intervju med RideFixer – åklagaren som gör Twittersuccé

Nyheter
Publicerad: 2020-09-11 11:00

Hen är åklagaren med det ordvitsiga aliaset som tagit Twitter med storm.
I en exklusiv intervju med Dagens Juridik berättar ”RideFixer” om varför hen twittrar, varför det sker anonymt och vad hen egentligen tycker om alla höjda röster för hårdare straff.

Kontot har funnits sedan 2018, men det var först i höstas förra året som RideFixer gav sig in i debatten på nätplattformen Twitter.
I skrivande stund närmare sig RideFixer 10 000 twitterinlägg – runt 25 inlägg varje dag.
– Jag vill understryka att jag twittrar främst före och efter arbetet, eller på en rast. Det går inte ut över arbetet.
– Anledningen att jag började twittra var egentligen att jag kollade på Efterlyst på tv. Där stod en kriminolog, en polis och en försvarsadvokat och diskuterade. Jag insåg att det ofta är så i debatten – att åklagarperspektivet saknas.

”Mycket okunskap”

Hen säger att hen också upplever en stor okunskap bland gemene man.
– Man kan ju inte gå på en släktmiddag utan att någon ifrågasätter något de läst om, utan att de egentligen förstår. Det finns mycket okunskap, och på Twitter var det mest advokater som diskuterade, och därmed styrde narrativet.

Därför ville Ridefixer (vars twitternamn faktiskt är @FixerRide eftersom @RideFixer var upptaget) sprida kunskap, och bli ”folkbildande” i någon mening.
– Jag upplevde att människor inte förstod vad en åklagare faktiskt gör, och vad som styr vårt arbete – inte värderingar – utan lagar.
– Och brott och straff omskrivs dagligen i tidningen, samtidigt som jag upplever att kunskapsbristen är enorm.

Jättepositiv respons

Responsen har varit nästintill odelat positiv, säger hen.
– Mitt hjärta klappar för en politisk neutralitet i debatten. Jag försöker twittra mot okunskap både från höger och vänster. Och på respektive ytterkant kan båda ha svårt att hantera när de har fel och då kan det bli lite personangrepp, men överlag är det jättepositiv respons.

Inte rädd

Men varför är RideFixer då anonym?
– Det är en bra fråga. Jag tycker egentligen inte att jag twittrar om något som är särskilt känsligt, och jag är inte rädd för min egen del.
– Däremot vill jag inte att min person ska ta fokus från det jag skriver, jag vill bara framföra ett budskap. Dels är det av respekt för min familj, som jag inte tycker behöver associeras med det jag gör.

Många av de personer som RideFixer diskuterar med, och ibland går i polemik med, är också de jurister, som twittrar öppet med sina namn. Det finns alltså en risk att RideFixer i sin roll som åklagare möter en advokat hen debatterat med på Twitter i rättssalen – men att bara RideFixer är medveten om detta.
– Ja, så är det absolut. Jag får tänka mig för, och försöker fokusera på åklagaryrket som sådant. Det är klart att det kan vara ett problem, men mina skäl att vara anonym överväger, tycker jag.

RideFixer säger att hen inte vill ta åt sig någon ära, men tycker sig uppleva att det sedan hen började twittra dykt upp fler och fler åklagare i debatten, inte minst på sociala plattformar.
– Det är väldigt positivt, innan var bilden väldigt ensidig och har jag bidragit till att få åklagare att våga twittra är detta fantastiskt.

För mycket fokus på straffen

Som åklagare säger RideFixer att hen tycker det är för mycket fokus på straffen i debatten, både på Twitter och i den politiska debatten.
– Vi har exempelvis livstids straff för mord. Det är inte straffskalan det hänger på, i vart fall inte maxstraffet i straffskalan. Bevisen räcker inte. Antingen hittar vi ingen misstänkt, eller så räcker inte bevisen till en fällande dom. Det är på det vi borde fokusera.

Som exempel på en åtgärd hen skulle vilja se nämner RideFixer möjligheten att få tvinga en misstänkt att låsa upp sin telefon.
– Det finns ofta oerhört mycket information i telefonerna, och tekniken utvecklas så det blir svårare att svårare att ta sig in i en beslagtagen telefon. Det hade sparat enormt mycket tid, och också fått ner häktningstiden, eftersom det inte sällan är så att man måste vänta in en analys från NFC som kan ta tid. Det borde verkligen satsas på IT-forensik.

Ytterst få vet

RideFixer är anonym. Ytterst få vet vem som ligger bakom aliaset. Inte kollegorna på kammaren, inte chefen.
– Jag vill kunna twittra fritt. Ibland spårar diskussionerna på twitter ur och man blir upprörd.
– Men jag försöker verkligen att inte twittra i affekt.


Dela sidan:
Skriv ut: