Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Ex-advokater kvar i häktet efter avslutad hovrättsförhandling

Nyheter
Publicerad: 2022-09-19 13:27
Foto Leif R Jansson / SCANPIX

I samband med att hovrättsförhandlingen mot de två ex-advokaterna Ekrem Güngör och Amir Amdouni avslutades fattade hovrätten beslut att de ska kvarbli i häktet i väntan på dom eller annat beslut.
Dagens Juridik följde slutpläderingarna på plats i Attunda tingsrätt.

Hovrättsförhandlingarna i målet mot de två ex-advokaterna Ekrem Güngör och Amir Amdouni är nu avslutade.

I tingsrätten dömdes Ekrem Güngör till sex års fängelse för förberedelse till mord. Han frikändes samtidigt för två fall av grovt skyddande av brottsling samt medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott.

Amir Amdouni dömdes i tingsrätten till fyra års fängelse för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott och brott mot yppandeförbud. Även han frikändes från ett åtal om grovt skyddande av brottsling.

Samtliga parter överklagade

Tingsrättsdomen överklagades av såväl försvaret som åklagarna och under fredagens förhandlingar hölls slutpläderingar. Medan åklagarna argumenterade för längre straff och fällande domar pläderade försvaret för frikännande dom på samtliga punkter.

Amir Amdounis försvarare, Thomas Olsson, sa sig ha svårt att följa med i tingsrättens bedömningar och ansåg att domen i vissa centrala delar tycktes helt frikopplad från gärningsbeskrivningen. När han avslutat sin plädering yrkade han att Amdouni skulle försättas på fri fot.

Ekrem Güngör hade två försvarare på plats, Slobodan Jovicic och Martin Larsson. Den sistnämnde gick hårt åt åklagarens åberopade bevisning i delen som rör förberedelse till mord.

Yrkade på fri fot

Efter en dagens sista paus var det dags för Slobodan Jovicic att ta slutpläderingarna i mål. Även han riktade kritik mot tingsrättens bedömningar och bad hovrätten ta fram den ”röda pennan” vid läsningen av åklagarens gärningsbeskrivning. Också han yrkade på att sin klient skulle försättas på fri fot.

Efter överläggning meddelade hovrätten dock att de båda ex-advokaterna skulle kvarbli i häktet till dess att dom eller annat beslut meddelas.

Hovrättens dom meddelas den 10 oktober.


Dela sidan:
Skriv ut: