Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Europadomstolen ska pröva svensk cannabis-dom

Nyheter
Publicerad: 2020-07-14 13:42
Foto: Christina Sjögren / TT /

Efter Högsta domstolens besked att det inte är tillåtet att bruka medicinsk cannabis för smärtlindring även om det är en nödsituation ska fallet tas vidare till Europadomstolen.

Den 20 november 2017 avgjordes en mål i Högsta domstolen om en man som  börjat självmedicinera med cannabis för att kunna återgå till sitt arbete. Han åtalades för narkotika-brott, friades av tingsrätten men fälldes i hovrätten. Högsta domstolen slog fast att han har befunnit sig i en nödsituation och att hans brott ska anses som ”ringa”. Efter Högsta domstolens besked beslutade mannen att driva fallet vidare till Europadomstolen. Detta framgår av ett pressmeddelande från Edelweiss Legal.

Nödsituation

Mannen hade brukat medicinsk cannabis och åberopade som nödsituation sin svåra kroniska smärta och avsaknaden av andra effektiva läkemedel. Domstolen har medgett att mannen visserligen befunnit sig i en nödsituation, men enligt Högsta domstolens mening är det inte tillåtet att bruka medicinsk cannabis för smärtlindring även om det är en nödsituation.

Högsta domstolen skrev:

”I princip förutsätts att omedelbar tillgång till sedvanlig sjukvård saknas. Så var inte situationen här. Det var därför inte tillåtet att odla och använda cannabis för självmedicinering på det sätt som skett.”

– Jag anser att statens beslut i min klients fall innebär en inskränkning av rätten till skydd för privat- och familjeliv som avses i artikel 8 i Europakonventionen. Därför rekommenderade jag min klient att väcka talan mot staten inför Europadomstolen, och våren 2018 drev vi ärendet vidare, säger Youstbi Djuanvat, jurist vid Edelweiss Legal.

Motorcykelolycka

Mannen bröt nacken i en motorcykelolycka som tonåring och har sedan dess varit rullstolsbunden. Efter upprepade remisser har han konstaterat att de tillgängliga läkemedlen är ineffektiva mot den smärta han lever med. Medicinsk cannabis är det enda som har hjälpt utan komplikationer.

– Målet rör huvudsakligen frågan om de svenska domstolarnas beslut inneburit
ett oproportionerligt ingripande mot hans rätt till skydd för privat- och familjeliv. Genom att fastställa underrättens dom anser vi att staten har misslyckats med att finna en rättvis balans mellan å ena sidan statens rätt att bekämpa olaglig narkotika, och å andra sidan hans rättighet att leva sitt liv utan smärta, fortsätter Youstbi Djuanvat.

Europadomstolen har meddelat prövningstillstånd

Den 3 april 2020 beviljade Europadomstolen prövningstillstånd och skickade klagomålet vidare till regeringen. Regeringen gavs då tillfälle att yttra sig.

– Den 18 maj 2020 har vi mottagit regeringens förlikningsbud och vi är idag fortfarande i förhandlingsprocessen med regeringen för att få till stånd en uppgörelse i godo, säger Youstbi Djuanvat.

Eftersom Europadomstolens dom är bindande för sina konventionsstater så skulle ett domstolsbeslut i målet ha mycket långtgående konsekvenser för den lagliga konsumtionen och odlingen av cannabis som läkemedel i Sverige.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.