Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Ettåring höll på att drunkna vid badstrand – föräldrarna frias

Nyheter
Publicerad: 2020-07-16 11:17
Foto: DJ

Hovrätten friar nu även pappan från vållande till kroppsskada efter hans ett år och tre månader gamla dotter höll på att drunkna när hon lekte på stranden. Hovrätten menar bland att det rört sig om en ögonblickshändelse och det inte visats att han hade det huvudsakliga uppsiktsansvaret.

En 35-årig man och en 29-årig kvinna åtalades vid Lycksele tingsrätt för att genom grov oaktsamhet ha utsatt sin då ett år och tre månader gamla dotter för livsfara eller fara för svår kroppsskada. 

Enligt åtalet hade föräldrarna lämnat dottern utan tillräcklig tillsyn vid en sjö, vilket lett till att hon hamnat under vattnet under så lång tid att hon förlorat medvetandet hennes lungor fyllts med vatten. Innan återupplivningsförsök genomfördes hade dottern saknat såväl andning som puls och hennes kroppstemperatur var nedsänkt till 33,3 grader. 

Flickan hade kunnat dö

Enligt åklagaren hade flickan dött om det inte vore för återupplivningsåtgärderna. 

Av den skriftliga bevisningen framgick att flickan legat livlös på marken när ambulanspersonal kom dit, att hon saknat puls och uppskattningsvis drog ett andetag varannan minut. Genom utredningen fann tingsrätten samtidigt att flickan legat i vattnet under en förhållandevis kort tid. 

Det var dock ostridigt att flickan varit inlagd på sjukhus mellan den 7 och 15 juni och att hon de första fem dagarna legat på intensiven. 

Utsatts för livsfara

Sammantaget ansåg tingsrätten att det funnits en konkret fara för att flickan skulle avlida genom drunkning och hade såldes utsatts för livsfara. 

Avseende skuldfrågan ansåg domstolen att föräldrarna visserligen haft ett gemensamt tillsynsansvar men att kvinnan haft rätt att räkna med att mannen skulle ta det huvudsakliga ansvar för barnen när han lekte med dem, medan hon gjorde i ordning mat åt familjen. 

Eftersom kvinnan överlämnat det huvudsakliga ansvaret under den relevanta tidsperioden till mannen friades hon från ansvar. Det fanns enligt domstolen å andra sidan mycket starka skäl för mannen att kontinuerligt hålla uppsikt över dottern. Att han inte gjorde det var oaktsamt. 

Dömdes i tingsrätten

Han dömdes därför för vållande till kroppsskada till 30 dagsböter om 50 kronor samt ålades betala skadestånd till flickan med 5 023 kronor. 

Domen överklagades till Hovrätten för Övre Norrland som nu friar pappan. 

Hovrätten anmärker att ett ’oaktsamt beteende’ är en klar avvikelse från det aktsamma eller åtminstone det godtagbara. Vid prövningen ska hänsyn tas till hur en människa i en särskild situation bör bete sig. För att en oaktsamhet ska vara straffbar måste avvikelsen vara tillräckligt stor. 

Ögonblickshändelse

Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten inte det visat att det huvudsakliga ansvaret för dottern vilade på pappan. Av förhören framgår nämligen inte att något var uttalat om att en av dem skulle hålla mer uppsikt över dottern än den andra. Under större delen av tiden lekte mannen med dotterns syskon medan kvinnan tog fram något att äta. Dottern sprang emellan båda föräldrarna och syskonen. 

Med hänsyn till detta samt att det varit fråga om en ögonblickshändelse anser hovrätten att mannens agerande inte innebär att han varit tillräckligt oaktsam för straffansvar. Han frikänns därför. 


Dela sidan:
Skriv ut:

Blendow Lexnova
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.