Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Ericsson fortsätter exportera till Ryssland – trots tidigare uppgifter

Nyheter
Publicerad: 2022-09-23 07:27
Foto:TT

Trots upprepade uttalanden om att ha avbrutit leveranser till Ryssland har telekombolaget Ericsson fortsatt med exportverksamheten, kan Sveriges Radio Ekot avslöja.

I två delårsrapporter samt på telekombolaget Ericssons bolagsstämma har bolaget och dess vd Börje Ekholm uppgett att man avbryter alla leveranser till kunder i Ryssland och Belarus och skjuter upp nya kundprojekt där. Sveriges Radio Ekot kan nu avslöja att detta inte stämmer – Ericsson har fortsatt med exportverksamheten. 

Bara dagar efter Ekholms uttalande på stämman ansökte bolaget om att få leverera produkter med dubbla användningsområden till Ryssland, produkter som kan användas civilt, men också militärt.

Fått sju beviljade exporttillstånd

Det är förbjudet, efter invasionen av Ukraina, att exportera sådana produkter till Ryssland men flera svenska företag har ansökt om undantag från sanktionsreglerna – och några av dem har fått tillstånd.

Ericsson är det företag som lämnat in flest ansökningar – tolv stycken och fått sju beviljade exporttillstånd, enligt SR Ekot.

”Dessa tillstånd medför att Ericsson får leverera mjukvara och teknisk support fram till 31 december 2022”, skriver företagets presschef Kristoffer Edshage i ett mejl till SR Ekot.


Dela sidan:
Skriv ut: