Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Erbjöd spel på fotbollsmatch med unga spelare – får miljonböter

Nyheter
Publicerad: 2021-03-29 10:26
Foto: Jon Olav Nesvold/NTB/TT

Ett spelbolag med svensk licens åläggs att betala en sanktionsavgift på en miljonkronor efter att ha erbjudit spel på en fotbollsmatch där majoriteten av spelarna var under 18 år.

Av Spelinspektionens granskningsbeslut framgår att myndigheten i mars förra året fick tips om att bolaget erbjudit spel på en träningsmatch i fotboll där en majoritet av spelarna var under 18.

Spelbolaget har i ett yttrande till Spelinspektionen uppgett att man gjort tolkningen att den aktuella regleringen i spellagen ”inte tar sikte på enskilda matcher i fotbollsserier som inte är avsedda för deltagare under 18 år”. Enligt bolaget har deras spelerbjudande ”baserats på övertygelsen om att bestämmelsen avser vadhållning på fotbollsserier som är avsedda för deltagare under 18 år”.

Eftersom det handlade om en seniormatch hade bolaget, enligt yttrandet, inte heller någon anledning att anta att majoriteten av deltagarna skulle vara under 18 år.

Tvingas betala sanktionsavgift på en miljon

Spelinspektionen konstaterar dock att varje licenshavare, innan vadhållning erbjuds, ska säkerställa att den övervägande delen av deltagarna i ett vadhållningsobjekt inte är under 18 år. Om spelbolaget inte kan göra detta ska man, enligt Spelinspektionen, inte erbjuda någon vadhållning.

Mot bakgrund av detta anser Spelinspektionen att bolaget, genom att erbjuda vadhållning på den aktuella träningsmatchen, brutit mot ett av villkoren i deras licens. Enligt myndigheten har överträdelsen inte varit ringa eller ursäktlig – men heller inte allvarlig. Utifrån deras bedömning av allvarlighetsgraden ”och med beaktande av att det inte har varit fråga om en pågående överträdelse” tilldelas bolaget en anmärkning.

Bolaget åläggs också att betala en sanktionsavgift på en miljon kronor.


Dela sidan:
Skriv ut: