Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”En rad positiva tecken när det gäller flygets återhämtning”

Nyheter
Publicerad: 2021-10-07 07:59
Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX

Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef, ser ljust på framtiden för flygtrafiken efter en rejäl nedgång under pandemin.
Lättade restriktioner i Sverige och i flera andra länder och ett flertal flygbolagsetableringar på Arlanda bidrar till en fortsatt återhämtning.

Under september månad flög drygt 1,4 miljoner resenärer via Swedavias tio flygplatser, en minskning med 61 procent jämfört med september 2019, före pandemin.

Under september stannade återhämtningen för flygresandet av något, men lättade restriktioner i Sverige och i flera andra länder i slutet av månaden öppnar nu upp för ett ökat resande. Det meddelar Swedavia i ett pressmeddelande.

– Vi kan konstatera att det finns en rad positiva tecken när det gäller flygets återhämtning, även om takten i återhämtningen mattades av något i september. Att restriktioner nu lättar och att länder öppnar upp i större omfattning än tidigare skapar förutsättningar för att återhämtningen tar fart på nytt under hösten. EU:s covidbevis är naturligtvis också en viktig, bidragande faktor till ett förenklat resande inom Europa, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

Öppna ytterligare en terminal

Han uppger att mot bakgrund av det ökande resandet har Swedavia också beslutat att öppna ytterligare en terminal på Arlanda i slutet av månaden.

– Vi kommer även tillsvidare att behålla våra trygghetsåtgärder på våra flygplatser i linje med flygbranschen och våra internationella åtaganden, säger Jonas Abrahamsson. 

Vidare framgår det att ett flertal flygbolagsetableringar på Arlanda under hösten också bidrar till en fortsatt återhämtning för flyget och en ökad tillgänglighet.

Tre större etableringar startar med varsin bas och nya linjer via Arlanda. Finnair öppnar sina långlinjesatsningar till Thailand och USA från Arlanda från slutet av oktober, Ryanair startar 23 linjer till Europa från oktobers månadsslut och till våren 2022 har även Eurowings valt att öppna omkring 20 direktlinjer till Europa via Arlanda.

Minskat flygande

Av de drygt 1,4 miljonerna resenärerna under september var drygt 970 000 utrikesresenärer och 466 000 inrikesresenärer, motsvarande en minskning på 62 procent i utrikesresandet respektive 59 procent i inrikesresandet jämfört med september 2019, före pandemin. Totalt ökade flygresandet under september 124 procent jämfört med september i fjol.

Flygresandet vid Swedavias tio flygplatser har sammanlagt minskat med drygt 51 miljoner resenärer sedan pandemins start för 19 månader sedan.


Dela sidan:
Skriv ut: