Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Friades efter nio år i fängelse – nu får våldtäktsdömd pappa mångmiljonskadestånd

Civilrätt
Publicerad: 2015-07-05 15:42

 

År 2003 dömdes en idag 67-årig man i Svea hovrätt till 14 års fängelse för att ha våldtagit sin dotter ett stort antal gånger under åren 1983 till 1990. Mannen dömdes mot sitt nekande.

Hovrätten ansåg dock att det var visat att mannen närmast systematiskt skulle ha förnedrat dottern och utsatt henne för vad rätten karakteriserade som kraftigt övervåld med inslag av ren tortyr. Mannen avtjänade ett fängelsestraff för brotten mellan 2003 och 2012.

Nya uppgifter ledde till resning
Efter att dottern år 2007 hade uppgett att hon hade utsatts för nya systematiska våldtäkter med inslag av rituellt och sadistiskt våld och dessa uppgifter hade kunnat ifrågasättas eller varit felaktiga ansökte mannen år 2013 om resning.

Högsta domstolen konstaterade att åtalet mot mannen i stor utsträckning vilade på dotterns uppgifter. På grund av att dottern senare hade lämnat felaktiga uppgifter om andra övergrepp hade tilltron också till de uppgifter hon lämnat tidigare enligt domstolen skadats i sådan grad att det fanns anledning att betvivla mannens skuld. HD beviljade därför resning.

Begärde ersättning för lidande och inkomstförlust
Vid en ny prövning av målet ogillade hovrätten åtalet helt med utgångspunkt i den nya utredningen. 67-åringen friades i april 2014.

I november 2014 begärde han ersättning från staten för bland annat lidande, inkomstförlust och pensionsförlust för den tid som han har suttit frihetsberövad.

Efter förlikning har Justitiekanslern och 67-åringen nu kommit överens om att han har rätt till drygt 12,5 miljoner kronor i ersättning.

 

Foto: Björn Larsson Ask / SvD / TT


Detta är en låst artikel

Registrera dig för Mitt DJ Premiumkonto och få tillgång direkt till introduktionspriset 69 kr/mån inkl. moms.

Skaffa Mitt DJ Premium Logga in

69 kr/mån

Skaffa Mitt DJ Premium och få fri tillgång till all vår nyhetsrapportering samt bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för alla artiklar och reportage. Prenumerationen är tillsvidare och du kan när som helst avsluta den. Fyll i dina uppgifter i fältet nedan för att komma vidare till nästa steg.

Logga in

Om du redan är medlem är det bara att du loggar in på ditt konto för att få tillgång till artikeln. Fyll i dina inloggningsuppgifter i fälten nedan.