Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Hävdade att vän hyrt ut hans bostad – tvingas flytta

Civilrätt
Publicerad: 2014-03-10 13:09

 

En man hyrde sedan 2005 en lägenhet i Angered utanför Göteborg. Hyresvärden yrkade att avtalet skulle förklaras ha upphört samt att mannen skulle åläggas att flytta. Som grund anfördes bland annat att mannen utan tillstånd hade upplåtit lägenheten i andra hand.

Mannen bestred yrkandet och uppgav att han hade befunnit sig utomlands från maj 2009 till slutet av april 2012. Under denna tid hade enligt mannen en vän till honom, utan hans vetskap, låtit en person bo i lägenheten.

Hyresnämnden ansåg att mannens uppgifter inte kunde lämnas utan avseende. Mot bakgrund av bland annat detta, och då mannen bedömdes ha ett skyddsvärt intresse av att få behålla lägenheten, ansågs det inte föreligga tillräckliga skäl för att låta hyresförhållandet upphöra.

I enlighet med hyresvärdens andrahandsyrkande beslutades dock att hyresvillkoren under ett års tid skulle ändras på så sätt att hyresavtalet skulle löpa under en månad i taget med fjorton dagars uppsägningstid.

Hovrätten anser nu att det kunnat styrkas genom vittnesuppgifter att lägenheten varit upplåten i andra hand, utan tillstånd, i vart fall från januari 2010 till juli 2012. Hovrätten anser också att det är styrkt att mannen har fått en tillsägelse i mars 2012. Hovrätten konstaterar att mannen inte ens påstått att han efter tillsägelsen genom uppsägning, eller på annat sätt, försökt se till att andrahandshyresgästen flyttade från lägenheten. Enligt mannen själv var det först i juli 2012 som denne flyttade.

På grund av detta, och då andrahandsupplåtelsen pågått under flera år, finner hovrätten att mannen har åsidosatt sina förpliktelser i så hög grad att hyresavtalet inte skäligen bör förlängas. Hyresvärdens överklagande bifalls därför.

 

Foto: TT


Detta är en låst artikel

Registrera dig för Mitt DJ Premiumkonto och få tillgång direkt till introduktionspriset 69 kr/mån inkl. moms.

Skaffa Mitt DJ Premium Logga in

69 kr/mån

Skaffa Mitt DJ Premium och få fri tillgång till all vår nyhetsrapportering samt bakomliggande domar och dokument som ligger till grund för alla artiklar och reportage. Prenumerationen är tillsvidare och du kan när som helst avsluta den. Fyll i dina uppgifter i fältet nedan för att komma vidare till nästa steg.

Logga in

Om du redan är medlem är det bara att du loggar in på ditt konto för att få tillgång till artikeln. Fyll i dina inloggningsuppgifter i fälten nedan.