Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

En döms – men två frias från mordåtal efter skjutning

Nyheter
Publicerad: 2022-07-22 13:54
Foto: Johan Nilsson / TT

Helsingborgs tingsrätt dömer en 21-årig man för mordet på en 19-årig man i oktober förra året.
Samtidigt frias två andra män helt från mordåtalet då åklagarens indiciebevisning mot dessa två inte anses räcka för fällande dom i den delen.
Mot bakgrund av att den morddömde mannen endast var 20 år vid gärningstillfället döms han till 13 år och 4 månaders fängelse.

Det var i oktober förra året som en 19-årig man sköts ihjäl med flera skott i Helsingborg. Innan 19-åringen avled av sina skottskador på sjukhuset hade han angett ett smeknamn på en annan man – som blev misstänkt för inblandning i mordet.

Innan åtal väcktes kom ytterligare tre personer att misstänkas, och tre av de fyra misstänkta åtalades i juni för mord. En av de fyra männen åtalades inte för mord – och dömdes i en deldom tidigare i år för annan brottslighet.

Indiciebevisning

Åklagarens bevisning i målet har bestått av indicier. Det har bland annat handlat om uppgifter från den mördade mannens broder samt om ett påstått motiv. Åklagarna har påstått att de tre tilltalade skulle ha ett motiv till mordet då den mördade 19-åringen påstås ha lämnat känslig information om sitt eget gäng till ett gäng som de hade en konflikt med. En person ur motståndargänget ska sedan ha informerat den andra sidan om att de visste vad som planerades mot dem.

Enligt tingsrätten får det anses klarlagt att de tilltalade hade ett motiv till mordet då känslig information kommit fram. Tingsrätten är dock noga med att poängtera att varken motivet eller broderns berättelse är tillräckligt för att fälla de åtalade männen. Mot bakgrund av att det funnits en pågående konflikt mellan de två gängen kan det, enligt tingsrätten, exempelvis inte uteslutas att även andra personer kan ha haft motiv till gärningen. 

Motivbilden, männens rörelsemönster och deras ”allmänna beteende” under kvällen och mordnatten talar dock ”starkt” för att de tre var inblandade i mordet. Dessutom är det klart att gruppen haft tillgång till såväl vapen som ammunition.

Bevisningen räcker för att fälla en för mord

När det gäller en av de tre åtalade männen, en 21-årig man, anser tingsrätten att bevisningen är så pass robust att den i sig är tillräcklig för att det ska anses styrkt att han var den som avlossade de dödande skotten. Det handlar om mordoffrets utpekande av honom, motiv, rörelsemönster, agerande innan och efter samt ett DNA-spår på en upphittad hylsa. Han var också, enligt tingsrätten, den som dirigerade mordoffret till brottsplatsen. Han fälls därför för mord. Han döms också för grovt vapenbrott och en misshandel som ligger längre tillbaka i tiden.

När det gäller de två andra männen anser tingsrätt dock att bevisningen inte håller för att döma någon av dem för inblandning i mordet. De frikänns därför helt i morddelen. En av de män som frikänns för mordet döms dock för grovt vapenbrott.

Får 13 år och 4 månaders fängelse

I domen konstaterar tingsrätten att 21-åringen var 20 år vid tidpunkten för det mord och grova vapenbrott han nu döms för och 18 år vid tidpunkten för misshandeln. Enligt tingsrätten är straffvärdet för de brott han nu döms för så högt att en vuxen gärningsman skulle fått livstids fängelse. Mot bakgrund av att han endast var 20 år vid mordet kan han dock inte dömas till livstids fängelse, utan 14 år skulle vara den strängaste påföljd som kan utdömas.

Tingsrätten pekar på praxis som använts där straffmätningen utgått ”från en nivå som motsvarar eller ligger nära den kortaste tid som ett livstidsstraff för en vuxen lagöverträdare kan omvandlas till”, det vill säga fängelse i 18 år. Tingsrätten beaktar också mannens ålder vid de samtliga brotten samt att han varit frihetsberövad med restriktioner under mer än nio månader – och han döms till 13 år och 4 månaders fängelse.

Den man som endast döms för vapenbrott döms till fängelse i 1 år och 4 månader.


Dela sidan:
Skriv ut: