Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Elfsborgssupportrarna döms till böter efter målfirande

Nyheter
Publicerad: 2020-01-31 11:03
Foto: Polisen

Tre Elfsborgssupportar åtalades för brott mot ordningslagen efter att de hoppat ned från läktaren och firat ett mål med spelarna.
De befann sig nedanför läktaren i sammanlagt 30 sekunder.
I dag dömdes de till böter för brott mot ordningslagen.
– Jag är förvånad, säger Anders Hultin, en av supportrarna.

Det var i det slutskedet av en Allsvensk match mellan Elfsborg och Kalmar FF i juli förra året som en Elfsborgsspelare sprang bort till sina hemmasupportrar för att fira sitt segermål.

Ett antal Elfsborgssupportrar tog sig ned från läktaren för att fira målet med matchvinnaren och ett flertal andra spelare som anslutit till firandet.

Tre av de firande supportrarna, som tagit sig ned från läktaren, misstänktes och åtalades sedermera för brott mot ordningslagen.

”Tydligt”

Åklagaren Martin K Svensson anser det vara tydligt att de åtalade supportrarna befunnit sig på en del av planen som de inte har rätt att tillträda.

– De har beträtt en plats mellan läktaren och målet som man inte får beträda. Det är ett sådant angränsande område till spelplanen som ska betraktas på samma sätt som spelplanen enligt ordningslagen, sa han till Dagens Juridik i samband med rättegången.

”Ingen skadades”

Supportern Anders Hultin, som är en av de som åtalas.
– När det matchavgörande målet kom i ett sådant viktigt skede kokade det på alla håll och kanter på Borås Arena. Visst var vi några som tog oss ned från läktaren, men det fanns ingen riskbild där och då – bara ren glädje. Det blev ju inte heller någon skada på varken personer eller egendom, säger han.

Hans advokat Abraham Zeito anser att målet handlar om ett slöseri med skattemedel.
– Jag tycker synd om skattebetalarna som ska behöva finansiera en process som egentligen handlar om ett målfirande mellan supportrar och spelare, säger han till Dagens Juridik.

Nu har Borås tingsrätt sagt sitt.
De tre supportrarna fälls för brott mot ordningslagen. Samtliga tre döms till böter.

”Tingsrätten ifrågasätter inte att överträdelsen skett som en glädjeyttring, där (de tre supportrarna) velat fira vinsten tillsammans med det lag de upplever sig vara en del av. Tingsrätten ifrågasätter inte heller att överträdelsen inte gjordes i syfte att skada någon person eller IF Elfsborg. Tingsrätten gör ändå bedömningen,
att omständigheterna i målet inte är sådana att överträdelsen är att bedöma som
ringa. De tre supportrarna ska därför dömas för brott mot ordningslagen i enlighet med åtalet”, skriver tingsrätten i sin dom.

– Jag är förvånad, säger Anders Hultin. Jag hoppades att de skulle väga in samtliga omständigheter, och att det skulle bedömas som ringa brott vilket inte är straffbart. Vi får se om vi överklagar, men mycket talar för det.

– Texten uppdateras


Dela sidan:
Skriv ut: