Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Ekrem Güngör: Gilla-markering gjorde hovrättsråd jävigt

Nyheter
Publicerad: 2022-11-08 14:07
Ekrem Gungür och hans advokat Slobodan Jovicic Foto: Carl Johan Erikson och Eric Tagesson

Ex-advokaten Ekrem Güngör vill att Högsta domstolen ska undanröja hovrättens fängelsedom och återförvisa målet dit för ny prövning.
Han hävdar nämligen att ett av hovrättsråden jävat ut sig när han gillat ett inlägg på Linkedin där Ekrem Güngör och Amir Amdouni anklagas för allvarlig brottslighet.

Den 10 oktober fastställde hovrätten fängelsestraffen på sex respektive fyra års fängelse för ex-advokaterna Ekrem Güngör och Amir Amdouni.

Ekrem Güngör dömdes för medhjälp till stämpling till mord medan Amir Amdouni dömdes för brott mott yppandeförbud samt medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott. De båda friades, precis som i tingsrätten, från åtalen som rörde skyddande av brottsling.

Nu, en knapp månad senare, har de båda ex-advokaterna överklagat hovrättens dom till Högsta domstolen.

Gillat inlägg på Linkedin

Medan Amir Amdouni yrkar på att han ska frikännas från medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott väljer Ekrem Güngör istället att i första hand yrka på att målet ska återförvisas till hovrätten för ny prövning. Detta då ett av hovrättsråden, enligt hans försvarare, ”visat sympatier för uppfattningen att om Ekrem Güngör har brutit mot det advokatetiska regelverket och missbrukat enrumsprivilegiet så ska detta ska leda till att Ekrem Güngör utesluts ur Sveriges Advokatsamfund”.

Bakgrunden är en gillamarkering på Linkedin. Enligt Güngörs försvarare Slobodan Jovicic har hovrättsrådet gillat ett inlägg, skrivet av en advokat, där det länkas till en Expressen-artikel om Güngör och Amir Amdouni. Artikeln hade rubriken ”Advokaterna anklagas: Läcker hemlig polisinfo till gängkriminella” och berörde det faktum att de båda hade anmälts till samfundets disciplinnämnd efter att det framkommit uppgifter om att de via Encrochat kommunicerat med personer inom ett kriminellt nätverk. Enligt Güngörs överklagande har inläggsförfattaren på Linkedin bland annat skrivit: ”Med det sagt, kränker advokater enrumsprivilegiet och t ex läcker sekretessbelagd information så är det ett så grundläggande brott mot god advokatsed att uteslutning måste ske.”

Hänvisar till tidigare jävsmål

Slobodan Jovicic hänvisar till ett tidigare mål vid Svea hovrätt där domstolen under 2020 konstaterat att en nämndeman var jävig sedan han gillat ett Facebookinlägg från en Bandidosmedlem – samtidigt som han dömde i ett mål där en annan medlem i samma gruppering stod åtalad.

Enligt Jovicic har det nu aktuella hovrättsrådet ”synbarligen tagit ställning i en central fråga för målets utgång” redan innan det kom att aktualiseras för hovrätten.

Enligt försvaret har hovrättsrådet alltså varit jävig varför domen ska undanröjas och prövas på nytt. I andra hand yrkas att HD lämnar prövningstillstånd – och frikänner honom eller under alla förhållanden lindrar straffet.


Dela sidan:
Skriv ut: