Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Egenhandel i fastighetsbolag – aktiehandlare tvingas betala 40 000 kronor i sanktionsavgift

Nyheter
Publicerad: 2023-05-05 08:11
STOCKHOLM 2016-06-20 Finansinspektionen Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT / Kod: 30142 ** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv) **

En aktiehandlare har lagt matchande sälj- och köpordrar från och till sina pensionsförsäkringar, vilket kunde ha gett falska och vilseledande signaler till marknaden – om de inte hade makulerats.

En aktiehandlare har på värdepappersmarknaden i Stockholm den 17 februari 2023 handlat aktier i bolaget Link Prop Investment AB genom att lägga matchande köp- och säljorder. Transaktionerna har skett mellan aktiehandlarens pensionsförsäkring hos Swedbank som säljare och handlarens depå hos Nordnet bank som köpare.

Du är försäkringstagare och fullmaktshavare och därmed verklig ägare av pensionsförsäkringen hos Swedbank. Det skedde avslut om 4 417 aktier i Link Prop Investment AB till priset 136 kr per aktie. Transaktionerna hade utgjort 89,3 procent av den totala dagsvolymen om den inte hade makulerats. Klockan 13:54:14 skedde avslut om 1 574 preferensaktier i K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB till priset 229 kr per aktie. Transaktionerna hade utgjort 66,2 procent av den totala dagsvolymen om den inte hade makulerats. 

Falska eller vilseledande signaler

”Transaktionerna har inte lett till någon förändring av det verkliga ägandet av de ifrågavarande aktierna. Transaktionerna har eller kan förväntas ha gett falska eller vilseledande signaler om tillgång, efterfrågan eller pris på aktien”, skriver Finansinspektionen.

Aktiehandlaren har därför överträtt förbudet mot marknadsmanipulation i marknadsmissbruksförordningen.

Du föreläggs att betala en sanktionsavgift om 40 000 kronor.


Dela sidan:
Skriv ut: