Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Efterfrågan på hållbara fonder står emot turbulent marknad

Nyheter
Publicerad: 2022-05-12 08:34
Foto: Stian Lysberg Solum TT

Fonder som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper dominerar svenska folkets fondsparande.

Knappt 90 procent, drygt 5 600 miljarder kronor, av den svenska fondförmögenheten utgörs av fonder som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper, så kallade ljusgröna fonder. Det framgår av statistik från Fondbolagens förening.

En mindre andel, 4 procent av fondförmögenheten, knappt 260 miljarder kronor, är placerad i fonder som har hållbara investeringar som mål, så kallade mörkgröna fonder, men de mörkgröna fonderna visar nettoinsättningar under kvartalet.

Fallande börskurser

Slutligen uppgick övriga fonder (de fonder som inte ingår i de två tidigare kategorierna) till 430 miljarder kronor vilket motsvarade 7 procent av den totala fondförmögenheten.

Nettosparandet i fonder under första kvartalet präglades av fallande börskurser och uttag ur aktiefonder. Analyserat utifrån hållbarhetsklassificering kan konstateras att trots detta uppvisade de mörkgröna fonderna ett nettoinflöde på 5,3 miljarder kronor. 

– Att fondspararna väljer att öka sina investeringar i mörkgröna aktiefonder under ett kvartal där många aktiva sparare valt att sälja, visar att efterfrågan på hållbara investeringar står emot en turbulent aktiemarknad. När intresset är stort hos spararna är det roligt att se att fondutbudet också växer och nu är hela 10 gånger större än förra året”, säger Philip Scholtzé, sparekonom på Fondbolagens förening.


Dela sidan:
Skriv ut: