Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Efter namnbråket: Datainspektionen byter namn

Nyheter
Publicerad: 2020-10-02 12:52
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Regeringen har länge velat byta namn på Datainspektionen – men myndigheten har motsatt sig regeringens namnförslag.
Nu står det dock klart att Datainspektionen från och med årsskiftet byter namn och blir Integritetsskyddsmyndigheten, IMY.

Dagens Juridik har tidigare skrivit om hur Datainspektionen, istället för Integritetsskyddsmyndigheten, ville byta namn till Dataskyddsmyndigheten.
Myndigheten pekade bland annat på att begrepp som ”dataskyddslagstiftning” och ”dataskydd” idag har en relativt bred spridning i samhället.

Invändningarna till trots står det nu alltså klart att man vid årsskiftet kommer att byta namn i enlighet med regeringens förslag.

– Vi är en myndighet i förändring. Det utökade uppdrag vi fick i samband med dataskyddsreformen 2018 ställer krav på en utvecklad verksamhet för att kunna möta medborgarnas och verksamheternas behov. Namnbytet är välkommet och ger oss ny kraft att arbeta med vårt grundläggande uppdrag, att ta tillvara medborgarnas rättigheter i integritetsfrågor, säger Lena Lindgren Schelin, generaldirektör.

I grunden har IMY samma uppdrag som Datainspektionen. Det innebär fortsatt arbete för att skydda medborgarnas personuppgifter, till exempel om hälsa och ekonomi, så att de hanteras korrekt och inte hamnar i orätta händer.

– Vi arbetar nu intensivt för att få till en så bra övergång som möjligt. Vid årsskiftet byter vi grafisk profil och under våren 2021 lanserar vi en ny, tillgänglig webbplats med bättre sökfunktion, struktur och innehåll för både verksamheter och privatpersoner.


Dela sidan:
Skriv ut: