Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Efter kritiska rapporten: Regeringen lovar se över SiS uppdrag

Nyheter
Publicerad: 2023-01-12 10:26
Foto: Marcus Ericsson/TT

En färsk rapport från Ivo visar på allvarliga missförhållanden på SiS särskilda ungdomshem för flickor. Det handlar bland annat om kränkningar och otillåtna tvångsåtgärder.
Nu lovar regeringen att se över SiS uppdrag.
– Att unga flickor utsätts för sexuella övergrepp är kriminellt. Jag blir arg, ledsen och upprörd. Situationen har gått för långt. Det är nog nu. Regeringen ser därför över SiS uppdrag, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) i ett pressmeddelande.

Enligt Ivo:s rapport riktade man vid 19 av 21 tillsyner kritik mot verksamheten för allvarliga brister. Dessutom fann myndigheten brister på samtliga ungdomshem där flickor vårdas. Det handlar bland annat om flickor som hålls fast mot ett golv eller en vägg, eller i sin säng. 

Avskiljning, som är en särskild befogenhet för SiS, används på ett sätt som är i strid med lagen. Vid 14 av 21 ungdomshem har verksamheterna agerat i strid med lagen genom att använda fasthållningar och nedläggningar i stället för att ta den unga till ett avskiljningsrum. Flickor är mer utsatta för otillåtna tvångsåtgärder än pojkar”, skriver Ivo i ett pressmeddelande.

Ministern: ”Det är nog nu”

Efter att rapporten presenterades har regeringen nu gått ut och lovat en översyn av Statens institutionsstyrelses uppdrag. I ett pressmeddelande från regeringskansliet säger ansvarige ministern, Camilla Waltersson Grönvall (M), att det ”är nog nu”.

– Det som framkommer i rapporten är mycket allvarligt. Att unga flickor utsätts för sexuella övergrepp är kriminellt. Jag blir arg, ledsen och upprörd. Situationen har gått för långt. Det är nog nu. Regeringen ser därför över SiS uppdrag.


Dela sidan:
Skriv ut: